• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

 • egynapos sebészet
  • Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

Mától változik az akut érsebészeti ellátás Budapesten

Egészségpolitika 2020.09.01 Forrás: MTI-OS
Mától változik az akut érsebészeti ellátás Budapesten

Az eddigi forgó rendszer helyett a jövőben folyamatos ügyeleti ellátásra térnek át a saját területükön a centrumok.

A kormány egyik fontos célkitűzése a betegbiztonság növelése és a magas színvonalon nyújtott betegellátás folyamatos javítása. Ennek érdekében az egészségügy több szakterületén, köztük az érsebészeti ellátásban is történt már előrelépés. Idén januárban a II. progresszivitási szintű érsebészet fix díja 8 millió forintról 14 millió forintra, a III. progresszivitási szintű érsebészet 10 millió forintról 20 millió forintra nőtt. Az érsebészet finanszírozása után, szeptember elsejétől Budapesten és Pest Megyében az ügyeleti rendszer is egyszerűsödik az akut érsebészeti ellátás területén - tudatta közleményben a szaktárca.

Az új ügyeleti rend komoly előrelépés az érbeteg-ellátás területén és része annak a programnak, amely biztosítja, hogy a speciális felszereltségű, nagy tapasztalatú szakemberekkel bíró centrumokba koncentrálódjanak a komplikáltabb ellátást követelő esetek. A hét budapesti és a Pest megyei centrum az eddigi forgó rendszer helyett a jövőben folyamatos ügyeleti ellátásra tér át a saját területén a hét minden napján, 24 órában a progresszivitási szinteknek megfelelően.

Az új ügyeleti rend előnye kettős. Egyrészt a beutalási rend egyszerűsítésével és egyértelműsítésével megszűnik az érsebészeti betegek felesleges és a végleges ellátást késleltető utaztatása, mely segítséget jelent a beutaló orvosoknak és az Országos Mentőszolgálatnak is. Másrészt a változtatással egyidejűleg központosítják a magas halálozási arányú hasi aorta tágulat repedésének ellátását a legújabb szakmai irányelveknek megfelelően. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy kizárólag a főváros 3 erre szakosodott intézményében láthatják el ezeket az eseteket

Fontos kiemelni, hogy nem egyértelmű tünetek esetén továbbra is a sürgősségi osztályra szükséges irányítani a betegeket. Az érsebészeti egységgel nem rendelkező intézetek sürgősségi osztályain jelentkező betegeket a lakhely szerint illetékes, megfelelő progresszivitású szintű érsebészeti ellátóhelyre kell szállítani.

Az érbeteg-ellátás átszervezése hamarosan az egész országban megvalósulhat és elindulhat a nagy centrumok megszervezésének irányába, ahol valamennyi érbetegség gyógyítása történhet - írták.

Legolvasottabb cikkeink