• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Megdöbbentek a védőnők

Egészségpolitika Forrás: Weborvos

Védőnők: "Tévedtünk, továbbra sincs egyeztetés az oktatás és az egészségügy között."

A védőnők szerint tévedtek, amikor azt hitték, hogy a mamut minisztérium létrejöttével megvalósul a tárcák közötti összhang. A Magyar Védőnők Egyesülete Országos Elnökségének
Weborvoshoz eljuttatott közleménye szerint továbbra sincs egyeztetés az oktatás és az egészségügy között. Legalábbis ezt látszik igazolni a Klinghammer Istvánnal készült augusztus 16-i interjú, amelyben a felsőoktatási államtitkár szavai megdöbbentették a védőnőket.

A közlemény emlékeztet arra, hogy júliusban Dr. Szócska Miklós egészségügyi államtitkár levelet küldött a védőnőknek, amelyben többek között azt írta: "A védőnők a népegészségügy és a prevenció magasan képzett szakemberei". A levélben egyébként az államtitkár leszügezte, hogy a népegészségügy területén meg kell erősíteni, ki kell szélesíteni a védőnők preventív tevékenységét.

Ehhez képest augusztus 16-án a Magyar Nemzetben Klinghammer István felsőoktatási államtitkár azt mondta:„….– A közösségi főiskolán kétéves a képzés, és a végén felsőoktatási szakképzést adna a hallgatónak. Ide azok jelentkezhetnének, akiknek bizonytalanabb a tudásuk annál, hogy egyetemre menjenek, de szorgalmasak és szeretnének tovább tanulni. A közösségi főiskolák elvégzésével nagyon jó védőnő, falugazdász vagy óvónő lehet belőlük…."

A védőnők közleménye szerint: "Megdöbbenten olvastuk Klinghammer István fenti interjú részletét. Nem értjük! Mintha az EMMI államtitkárai falakkal lennének elválasztva egymástól.
Annak idején, amikor a „mamut" minisztérium a NEFMI létrejött, nagy várakozással néztünk elébe, végre megvalósulhat a tárcák közötti összhang, a jogalkotásban és a működtetésben is.
Hát tévedtünk. Továbbra sincs egyeztetés az oktatás és az egészségügy között."

A közlemény egyúttal emlékeztet a védőnői képzés történelmére, amely szerint például 1988-tól középfokú végzettséggel nem tölthető be védőnői állás, sőt az Egészségügyi Főiskolán a 1993/94- tanévtől a védőnőképzés már 4 évesre emelkedett.
Mint minden szakterületen a védőnőképzésben is megindult a Bologna típusú képzés 2006/2007 tanévtől. A 2009. évet követően végző hallgatók már dönthetnek, hogy (akár nappali képzésben) egyenes ágon megszerzik-e a MSc szintet (és esetleg tovább is mennek a tudományos fokozatig), vagy befejezik a BSc szinten.

"A védőnőképzés igen magas ívű pályát futott be 1915-től, és talán elmondható, hogy a paramedikális szakmák közül az első és talán az egyedüli hivatás, ahol maximálisan megvalósulhat az önálló kompetenciában, felelősséggel végzett preventív tevékenység. Hát ezt hátrahagyva 2 éves közösségi főiskolán képződünk tovább??? Ez igazi életpályamodell!" - írja közleményében a Magyar Védőnők Egyesülete Országos Elnöksége.

Legolvasottabb cikkeink