• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Koraszülöttek ügye: több mint 200 laboratóriumi vizsgálat

Hírek Forrás: Weborvos

Vizsgálják például olyan kétarcú baktériumok lehetséges szerepét, mint a Klebsiella, az E.coli vagy a vírusoknál a cytomegalovírus.

Újabb minták érkeztek be az elmúlt napokban az Országos Epidemiológiai Központba, az elvégzett laboratóriumi elemzések száma várhatóan a kétszázat is meghaladja majd. A vizsgálatok kiterjednek nem csak a betegséget okozó kórokozókra, de olyan baktériumokra is, amelyek az egészséges embert nem, de a sérülékeny immunrendszerű koraszülötteket képesek megbetegíteni - áll az ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatalának pénteki közleményében.

A járványügyi, illetve epidemiológiai vizsgálat során több olyan vizsgálati irány is felmerült, amely magyarázatot adhat arra, hogy mi okozhatta az észlelt haláleseteket a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház koraszülött intenzív centrumában augusztus 5. és 10. között.

A szakmai és tudományos szempontból megalapozott következtetések kialakításához azonban további, kiegészítő laboratóriumi és epidemiológiai vizsgálatokra is szükség van.
Az átfogó vizsgálat többek között kiterjed olyan baktériumok, esetleg vírusok szerepére, amelyek a környezetben is bárhol előfordulhatnak és jelen vannak az egészséges, ép immunrendszerű emberekben is, bennük azonban nem okoznak betegséget. Ugyanakkor az extrém alacsony súllyal, fejletlen és sérülékeny immunrendszerrel, alacsony életeséllyel megszületett csecsemőkre veszélyesek lehetnek.

Ilyen kétarcú baktérium lehet például a Klebsiella, az E.coli vagy a vírusoknál a cytomegalovírus. A laboratóriumi és epidemiológiai vizsgálatok célja egyebek mellett éppen az, hogy ezen mikroorganizmusok szerepét tisztázzák.

A miskolci kórház ellátási területén továbbra is folyamatos és biztonságos a betegellátás. Ezt szolgálja a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum (DEOEC) korábbi felajánlása, mely szerint szükség esetén, egyedi helyzetértékelés alapján fogadni tudják azokat a várandós nőket, akik gyermeküket várhatóan a 37. terhességi hét előtt hoznák világra. A lélegeztetésre szoruló koraszülöttek ellátásába pedig – szintén szükség esetén – a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktató Kórház kapcsolódik be.

Legolvasottabb cikkeink