• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Megkezdődött az alapellátási törvény vitája

Egészségpolitika Forrás: MTI

Az állam valamiféle békéltetői státust töltene be a háziorvosok és az önkormányzatok között.

Zombor Gábor az előterjesztés pénteki parlamenti vitájában azt mondta, céljuk az, hogy erős, korszerű alapellátás legyen az országban, és ez nemcsak arról szól, hogy legyen elegendő szakember, be legyenek töltve a praxisok, hanem hogy egy új szemlélettel, a népegészségügyi célokat szolgálja az alapellátás.

Az államtitkár ismertetése szerint az alapellátás továbbra is önkormányzati feladat marad, de nagyobb állami segítséget kap.

Hozzátette: segítséget kapnak az orvosok a praxisvásárláshoz, illetve ha van megfelelő végzettségük, szakorvosként is dolgozhatnak. Ösztönző rendszer is lesz arra, hogy minél több beteget az alapellátás keretei között gyógyítsanak meg - közölte.

Elmondta, hogy jelenleg a háziorvosi kar több mint egyharmada 60 éven felüli, és csak azért nem tudja abbahagyni a tevékenységét, mert nem tudja kinek átadni a praxisát. A lakosság egészségi állapotában tapasztalható negatívumok miatt a népegészségügyi törekvéseknek is meg kell felelnie az alapellátásnak - érvelt.

Zombor Gábor a fiatalok orvosokkal folytatott megbeszélésekről azt mondta, ha továbbra is emelkedik évről évre a háziorvosi praxisok finanszírozása, illetve ha kapnak segítséget a praxis megvásárlásához, akkor a megkérdezettek több mint fele átgondolná, hogy az alapellátásban dolgozzon.

Kérés volt az, hogy a háziorvosi tb-finanszírozásból befolyó fix bevételt használhassák a praxis megvásárlásához fedezetként, illetve a kedvezményes hitel törlesztésére.

Az államtitkár elmondta, azt is javasolják, hogy azok a háziorvosok, akik más szakképzettséggel is rendelkeznek, szakorvosi tevékenységet is végezhetnek az egészségbiztosítási pénztárral kötött szerződéssel.

Zombor Gábor elmondta, egységes népegészségügyi intézményrendszer létrehozását is javasolják, amely kapcsolódik a nemzeti egészségfejlesztési intézethez. Ebben az esetben tudnak hatékonyabban szűréseket végrehajtani - közölte.

Kitért arra is, hogy még idén elindulhat egy országos program a vastagbélrák-szűrésre.

Az államtitkár azt mondta, az alapellátási feladat továbbra is az önkormányzatoknál marad, de nagyobb állami segítséget kapnak. Kifejtette: az állam valamiféle békéltetői státust töltene be a háziorvosok és az önkormányzatok között, mert bizalomhiány van közöttük. Problémaként említette, hogy van olyan önkormányzat, amely például nem utalja tovább a védőnőknek a bérpótlékot. A jövőben az önkormányzatoknak minden hónapban el kell számolnia mire költötte azt a pénzt, amit az államtól az alapellátásra kap - mondta.

Felállítják a kollegiális szakmai vezető intézményét, amely járási szintre lebontva tudja irányítani a háziorvosok szakmai munkáját - jelezte.

Zombor Gábor kitért arra, hogy bár nem ennek a törvénynek a része, de mentesülhetnek a háziorvosok az iparűzési adó alól. Mint mondta, úgy tudja, hogy olyan módosító javaslat született a törvényalkotási bizottságban, amely a vállalkozóként dolgozó védőnők esetében is lehetővé teszi az iparűzési adó elengedését.