• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Megtalálták a kórházi fertőzésekről szóló jelentést

Egészségpolitika 2018.10.29 Forrás: Weborvos Szerző:
Megtalálták a kórházi fertőzésekről szóló jelentést

A szakmának és nem a laikusoknak szól az ÁNTSZ oldalán található dokumentum. 

Kiadta az Emmi a kórházi fertőzésekről szóló jelentést, de sokat kell kutatni, hogy meg is találjuk, írja a hvg.hu, amely a Társaság a Szabadságjogokért véleményét is közli: a dokumentum gyakorlatilag titokban, mindenféle tájékoztatás nélkül került fel az ÁNTSZ honlapjára, ahol szinte senki nem is keresné. A TASZ szerint a jelentés továbbra sem közérthető, a laikusok számára szinte semmi nem derül ki belőle. A tiszti főorvos korábban azt nyilatkozta, törekednek arra, hogy a kórházi fertőzésekről szóló jelentéseik és elemzéseik minél közérthetőbbek legyenek bármelyik érdeklődő állampolgárnak. Asbóth Márton, a TASZ projektvezetője szerint viszont nem látszik ennek eredménye, idézi a hvg.hu. Az RTL Klub Híradója szerint tavaly 440-en haltak meg kórházi fertőzésben a 15 ezer megbetegedésből - ezek a jelentett esetek, ennél magasabb lehet a szám, nyilatkozta dr. Böröcz Karolina epidemiológus a csatornának. A riportból az is kiderül, hogy a jelentés korábban kikerült az ÁNTSZ honlapjára, ám arról nem informálták a közvéleményt, hiányolta a TASZ.

Tavaly a több mint százból ötvenegy fekvőbeteg ellátó intézmény jelentett 106 nosocomiális járványt, valamint egy multirezisztens Acinetobacter baumannii (MACI) okozta pseudojárványt. A dokumentum szerint a 106 nosocomiális járvány 71,7%-a nem specifikus, vagyis egyéb közösségekben is előforduló járvány; míg 28,3%-a specifikus, azaz kizárólag egészségügyi intézményi körülmények között kialakuló járvány volt. Az előző évi nosocomiális járványhoz képest csökkent a bejelentett járványok száma, amelynek oka elsősorban, hogy a nem specifikus enterális járványok száma 33,7%-kal mérséklődött. A specifikus járványok száma lényegében nem változott, olvasható a dokumentumban.

A járványok során 1559-en betegedtek meg (2016-ban: 2244-en). A megbetegedések túlnyomó többségét (1419 – 91,0%) a nem specifikus járványok során regisztrálták; a nem specifikus járványokban megbetegedettek 14 %-a (199 fő) egészségügyi dolgozó volt. (Az egészségügyi dolgozók nem specifikus, elsősorban virális enterális járványokban való érintettsége sokszor alatta marad a nemzetközi irodalmakban leírtaknak (≥20 százalék)).

A harminc specifikus járvány során 140 megbetegedést és 17 halálozást regisztráltak (2016-ben 25 exitus volt), illetve a tizenhét nem specifikus légúti járványban 251 ápolt betegedett meg, közülük hárman haltak meg.

A specifikus, vagyis kizárólag kórházi járványok során véráramfertőzés, sebfertőzés, légúti fertőzés, tüdőgyulladás, influenza, legionella miatt haltak meg az ápoltak.

Jó, ha tisztában vagyunk vele, hogy a jelentés a szakemberek, a szakmai közvélemény tájékoztatására alkalmas, de a laikusok számára nem közérthető. Nincsenek intézményekre lebontott adatok, helyette például régiós bontást közölnek, vagy osztálytípusokat sorolnak fel.

Vizsgálja a jelentés az alkoholos kézfertőtlenítőszer felhasználást: 128 intézmény 180 telephelyről rögzített bejelentést az érintett modulba. A bejelentett fekvőbeteg ellátó osztályok száma 1 275 volt, a jelentett 47 822 ágyon és 17 007 010 ápolási napon összesen 173 704 liter alkoholos kézfertőtlenítőszer fogyott, mely átlagosan 10,2 liter/ápolási nap felhasználást jelent. 2017-ben lehetőség nyílt az egészségügyi szolgáltatók számára, hogy külön, a központi műtőblokkban felhasznált alkoholos kézfertőtlenítőszer mennyiségét jelentsék, 7 intézmény jelentette 8 telephely vonatkozásában a központi műtőblokkban felhasznált alkoholos kézfertőtlenítőszer fogyást, amely összesen 4096 liter volt. A járóbeteg-ellátó intézmények a jelentett 12 096 674 ellátott esetre 17 625 liter alkoholos kézfertőtlenítőszert használtak fel. A legtöbb alkoholos kézfertőtlenítőszer a sebészeteken, sebészeti ambulanciákon fogyott. Az RTL Klub Híradójának Böröcz Karolina epidemiológus elmondta, hogy több mint egy literrel csökkent az alkoholos kézfertőtlenítőszerek átlagos használata tavaly 2016-hoz képest, s nem éri el az WHO ötven literes ajánlásának felét sem. 

További részletek a jelentésben.

Kapcsolódó hírek

Legolvasottabb cikkeink