• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Megtartották első értekezletüket a kollegiális vezetők

Egészségpolitika 2020.07.16 Forrás: Weborvos
Megtartották első értekezletüket a kollegiális vezetők

A kollegiális vezetői rendszer nagy mértékben hozzájárulhat az alapellátás problémáinak képviseletéhez, valamint kohéziós erőt jelenthet az orvosok között.

Az alapellátó szakma által régen várt, 2015-ben megszületett Alapellátási törvény végrehajtási rendeletei közül elsőként született meg a háziorvosi, házi gyermekorvosi és fogorvosi kollegiális vezetői hálózat működésének részleteit szabályozó rendelet. A közelmúltban benyújtott pályázatokat követően megválasztották az országos és megyei kollegiális vezetőket, akik júliusban meg is tartották első értekezletüket.

Az ÁEEK stratégiai főigazgató helyettese, dr. Limbach Viktor köszöntő gondolatait követően dr. Békássy Szabolcs országos kollegiális háziorvosi szakmai vezető és dr. Muzsay Géza országos kollegiális házi gyermekorvosi szakmai vezető üdvözölték a megjelent megyei vezetőket.

A megyei vezetők egyéni ambícióit feltáró bemutatkozásokat követően sor került a területi választások előkészületeinek, valamint a megyei vezetők feladatainak részletezésére.

A megjelentek egyetértettek abban, hogy a kollegiális vezetői rendszer nagy mértékben hozzájárulhat az alapellátás problémáinak képviseletéhez, valamint egy olyan kohéziós erőt jelenthet az alapellátó társadalmon belül, melyre igen nagy szükség van a jelenleg egymástól elszigetelten működő alapellátó praxisok viszonylatában. Ezen célok eléréséhez elengedhetetlen, hogy a testület által őszre tervezett területi választások hatékonyak legyenek, a lehető legtöbb járásban megválasszák a területi vezetőket.

Az országos kollegiális vezetők hangsúlyozták, hogy a területi választások lebonyolításában kiemelt szerepe lesz a megyei vezetőknek, hiszen a koordináló feladatokon túl a területükhöz tartozó, ambiciózus kollégák mozgósítása elengedhetetlen a cél elérése, az erős kollegiális vezetői rendszer felállítása szempontjából.

A jogszabályban deklarált feladatokon túl úttörő munka is vár a rendszer minden szereplőjére, hiszen az alapellátás szintjén korábban hasonló szerveződésre még nem volt példa. Mindez egyfajta nehézséget is jelent, ugyanakkor lehetőséget is mindarra, hogy az alapellátással kapcsolatos szakmai elképzelések, az alapellátás megerősödésével kapcsolatos elképzelések minél hatékonyabban érvényesüljenek. Lehetőséget biztosíthat továbbá arra, hogy az egymástól fragmentáltan működő, alapellátásban dolgozó szereplők közötti kapcsolatrendszer kiépüljön, mely alapvető feltétele a minőségibb alapellátói munkavégzésnek.

Napirendként szerepelt a megbeszélésen az alapellátás szerepének felülvizsgálata a COVID járvány idején, illetve a telemedicinában rejlő lehetőségek hasznosítása, valamint a járvány idején kialakult jó gyakorlatok további alkalmazásának szükségessége.

Megkezdődött a kapcsolatfelvétel az ellátórendszer egyéb szereplőivel (járó- és fekvőbeteg intézmények), illetve a népegészségügyi osztályok vezetőivel a mihamarabbi kapcsolatrendszer kiépítése céljából.

A kollegiális vezetői rendszer szolgálatra jelentkezik, kiemelt célként maga elé tűzve az alapellátással kapcsolatos problémák képviseletét, a betegutak menedzselésével kapcsolatos kérdéseket, illetve az adott területen működő egészségügyi és önkormányzati intézményekkel, valamint a területi választásokat követően az önkormányzatokkal való kapcsolattartást.

Legolvasottabb cikkeink