• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Megugrott az GYEMSZI tartozása

Egészségpolitika Forrás: Weborvos Szerző:

Több mint 14 milliárd forint tartozást halmoztak fel április végéig az orvosegyetemek.

Ötmilliárd forinttal nőtt a költségvetési szervek tartozásállománya április végére, a lejárt tartozásállomány összege 94,9 milliárd forint volt a Magyar Államkincstár adatai szerint

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma alá tartozó összes intézmény 69,1 milliárd forintról 72,9 milliárd forintra növelte a lejárt határidejű tartozását.

A négy orvosi egyetem közül kettő növelte, kettő csökkenteni tudta tartozásállományát márciusról áprilisra. A Szegedi Tudományegyetem 3,486 milliárdról 2,708 milliárdra, a Pécsi Tudományegyetem 5,057 milliárdról 4,573 milliárdra csökkentette tartozását, míg a Semmelweis Egyetem 2,142-ről 3,012 milliárdra, a Debreceni Egyetem 2,771-ről 3,983 milliárd forintra növelte adósságállományát.

A kórházak közül tovább nőtt a kétmilliárdot meghaladó tartozást maga előtt görgető Fejér Megyei Szent György Kórház adóssága 2,173 milliárd forintra, a Péterfy kórházé 2,761 milliárd forintra, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház esetében 2,114 milliárdról 2,186 milliárd forintra emelkedett a tartozás. Bekerült a kétmilliárdosok körébe a Zala Megyei Kórház, amelynek április végén 2,058 milliárd volt az adóssága. A Szabolcsi holding százhúsz millió forintot tudott lefaragni tartozásából, így most 2,678 milliárd az adósságállománya.

Növekedett az egymilliárd fölötti tartozással küszködő a győri Petz kórház adóssága kétszázmillió forinttal, így most az 1,475 milliárd forint, százötven millióval a Kenézy Gyula Kórház és Rendelőintézeté, amely 1,922 milliárd forint. Jelentősen, közel háromszázmillió forinttal csökkent a GOKI adóssága, amely még így is 1,163 milliárd forint. Lényegében alig változott a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Hetényi Géza Kórház adósságállománya, amelynek 1, 213 milliárd a tartozása.

A százmilliós nagyságrendbe tartozó intézmények közül meglepő módon maga a fenntartó és módszertani központ GYEMSZI majdnem megnégyszerezte adósságát, amely jelenleg 454 millió forint. Az Országos Onkológiai Intézetnél is megugrott a tartozás: 476 millióról 809 millió forintra.

Több kórház kisebb-nagyobb mértékben csökkenteni tudta tartozását április végéig, így például (a teljesség igénye nélkül) az Uzsoki, a Kiskunhalasi, a Szent Margit, az Egyesített Szent István és Szent László Kórház, a Heim Pál Gyermekkórház, a Szent Imre Kórház, a Pest Megyei Flór Ferenc Kórház.