• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Megújult az Uzsoki sugárterápiás ellátása

Egészségpolitika Forrás: Weborvos

A betegek számára a várakozási idő a korábbi 70 napról 7 napra csökken az új berendezéseknek köszönhetően.

Befejeződött az Uzsoki Utcai Kórház egy évtizedes fejlesztése, amelynek utolsó, harmadik üteme több mint másfél milliárd forintos beruházással zárult az onkológiai osztály korszerűsítésével. A teljes körű onkológiai szakellátást végző onkoradiológiai központ sugárterápiás egységére összpontosították a forrásokat, miután egyre több a daganatos beteg, és az ellátáshoz való hozzáférés rendkívül egyenlőtlen volt éppen ezen a területen. Az uniós fejlesztési forrás lehetőséget biztosított az onkológiai ellátás modernizációjára: a kórház épületének bővítése mellett az eszközpark fejlesztésére, speciális eszközök beszerzésére. Minderre saját és uniós forrásból összesen 1,8 milliárd forint jutott.

Az új épület nettó 420 m2 alapterületű, a felújított épület alapterülete pedig 163 m2. A fejlesztés során kialakítottak egy 50,61 m2 alapterületű betonbunkert, mely a lineáris gyorsító elhelyezésére szolgál. A technikai fejlesztések között két új nagyenergiájú besugárzó készülék és egy CT szimulátor is szerepel, továbbá egy lineáris gyorsítót felújítottak.

A betegek számára az új berendezések a jobb ellátási körülmények mellett a várakozási idő jelentős csökkenését is jelentik (átlagosan 70 napról 7 napra csökken a várakozási idő). Általuk elérhetővé váltak olyan technikák is, mint a sztereotaxia, az intenzitás modulált és képvezérelt besugárzás, az egésztest-besugárzás. Továbbá, a korábbinál korszerűbb mezőellenőrző rendszert is bevezettek, mely szintén nagy segítséget jelent a daganatos betegségek kezelésében.

Mindezek mellett kiemelt figyelmet fordítottak a célcsoportok sajátosságainak megfelelő stresszoldó technikák bevezetésére. A betegbarát ellátás keretében játszószobát alakítottak ki, TV hálózat és internet is elérhető a kórház területén, a projekt magában foglalja a komplex akadálymentesítés megvalósítását, illetve, a hatékony tervezést és szolgáltatásnyújtást elősegítő betegirányítási rendszer is komfortosabbá teszi az intézményt.

Az Uzsoki Utcai Kórház fejlesztése több mint egy évtizede tart. 2001 és 2010 között elkészült többek között a sürgősségi betegellátó osztály, az intenzív osztály, az orthopéd-traumatológia, a szülészeti-nőgyógyászati osztály, a nukleáris medicina osztály és több szakambulancia. Az onkológiai osztály beruházásával vált teljessé a kórház megújulási folyamata – a rekonstrukcióval a főváros egyik legmodernebb regionális egészségügyi intézménye jött létre, mely biztosítani tudja a versenyképes, európai színvonalú ellátást nem csak Budapest, hanem az agglomeráció lakói számára is.

 

Legolvasottabb cikkeink