• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Megválasztották az év legjobb dietetikusait

Egészségpolitika Forrás: Weborvos

Idén főleg a betegélelmezésben és a közétkeztetésben elért sikereket ismerték el.

A Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének (MDOSZ) tagjai, - 1000 táplálkozástudományi szakember – valamint a választott zsűri megszavazta, kiket tartanak maguk közül a 2010-es esztendő legjobbjainak. A díjazottak a közétkeztetés és a betegélelmezés terén végzett munkájukért vehették át az „Év Tudományos Dietetikusa", az „Év Terápiás Dietetikusa" és az „Év Dietetikus Csapata" díjakat - tudatta közlerményben a Szövetség.

A Sporttáplálkozástól az alultápláltságig
Kovács Ildikó
, Az Év Terápiás Dietetikusa cím nyertese több mint 10 éve foglalkozik az alultápláltság dietoterápiás kezelésével. A különböző betegségekhez igazodva az egyedi és speciális táplálkozási igények esetén a kezelőorvos szakmai partnereként vagy önállóan alakítja ki az egészség helyreállítását szolgáló étrendeket. Az alultápláltság problémáján kívül foglalkozik még a sporttáplálkozással, a nők táplálkozásával és a coeliákia (lisztérzékenység) dietoterápiás kezelésével.

Dietetikai szakértőként több népegészségügyi, egészségfejlesztési program kialakításában és végrehajtásában vett részt. Számos konferencián ad elő daganatos betegek táplálkozásával, a nők egészségével és táplálkozásával, a tápláltsági állapot felmérésének jelentőségével kapcsolatban. Célja a szakma elismertségének, megbecsülésének növelése, szeretné, ha a dietetika elnyerné méltó helyét a betegek ellátásában és a lakosság egészségfejlesztésében.

Közétkeztetés reformja
Dánielné Rózsa Ágnes
az Év Tudományos Dietetikusa díjat Schmidt Judittal megosztva kapta. 2006 szeptemberétől küzd a közétkeztetés színvonalának javításáért, 2010 tavaszáig az OÉTI-vel együttműködve aktívan részese volt az új közétkeztetési rendelet összeállításának. 2010 tavaszán a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége (MDOSZ) képviseletében részt vett a bölcsődei közétkeztetés és egészségkörnyezet feltérképezésére irányuló országos felmérés koordinációjában, amelyet az Országos Gyermek-egészségügyi Intézet (OGYEI), a Szociálpolitikai és Munkaügyi Intézet (SZMI), az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI), valamint az MDOSZ közösen végzett. 2009 januárjától a HVG egészség rovatának, a www.medizona.hu oldalnak dietetikus szakértője, 2010-től pedig az Új DIÉTA, a magyar dietetikusok szakmai lapjának főszerkesztője. Tavaly szeptembertől a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Kar Táplálkozástudományi hallgatója.

Mintaétrend betegségekre
Schmidt Judit az Év Tudományos Dietetikusa egészségügyi szaktanár 2008 óta egy healthy aging (egészséges öregedés) profilú klub tanácsadójaként Dr. Dean Ornish módszerét és szemléletét igyekszik átadni a hazai – szakmai és laikus – közönségnek. A témában megjelent Spektrum című könyvben található recepteket ő alakította át úgy, hogy azok az itthon kapható élelmiszerekből elkészíthetőek legyenek. Mintaétrendek tervezésével, betegség-specifikus receptgyűjtemények (mint pl. Parkinson-kórosoknak szóló mintaétrendeket tartalmazó receptfüzet) összeállításával tesz az érintettek egészségéért, jobb közérzetéért. Külső munkatársként részt vett egy tápanyagszámító és étrendtervező számítógépes szoftver automatikus étrendtervező moduljának a kidolgozásában. Laikusoknak és szakemberek számára szóló írásai rendszeresen jelennek meg az Családorvosi Fórum, az Új DIÉTA, az Anyák Lapja, a www.divany.hu oldalain, emellett külső szakértőként táplálkozással kapcsolatos témájú rádiós és televíziós műsorokba is gyakran felkérik.

A Magyar Dietetikusok Országos Szövetségéhez (MDOSZ) már főiskolai évei alatt csatlakozott. 2010-től az Új DIÉTA, a magyar dietetikusok szakmai lapjának főszerkesztő-helyettese.

17 dietetikus - 1400 beteg - 4 telephely
Az Év Dietetikus Csoportjának járó elismerést idén a Fővárosi Önkormányzat Egyesített Szent István és Szent László Kórház Dietetikai Szolgálata kapta. A csoport Budapest egyik legnagyobb, 4 telephelyen működő intézetében, 17 dietetikus jól szervezett csapatmunkájával naponta 1400 beteg élelmezését biztosítja. A fekvőbetegek korszerű edukációja mellett tevékenyen részt vesznek a járó betegek részére szervezett szakambulanciák, klubok működtetésében is. Ide tartozik a 12 éve működő Cukorbetegek klubja, az Életmód klub pszichiátriai betegek részére, a Kardiometabolikus centrum, valamint legyengült immunrendszerű, hematológiai, onkológiai, vese-dializált, csontvelőtranszplantált és mozgásszervi rehabilitációs betegek egészségnevelése.

A Dietetikai Szolgálat rendszeresen gyakorló területet biztosít a Semmelweis Egyetem Egészségügyi Főiskolai Karának dietetika szakos hallgatói részére is. A szolgálat tagjai között számos könyv, beteg edukációt segítő kiadvány és szakcikk szerzői találhatók.