• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Megváltozott munkaképesség: háttér a minősítéshez

Egészségpolitika Forrás: Weborvos

Befejeződött a megváltozott munkaképességűek komplex minősétésének szakmai hátterét megalapozó uniós kiemelt projekt.

A projekt során megvalósultak módszertani fejlesztések, elkészült a komplex minősítést támogató informatikai rendszer, megtörtént a hatósági feladatellátásban résztvevő szakemberek felkészítése, melyet egy Atkár-Tasspusztán megvalósított Gyógyászati Segédeszköz és Képzési Központ is segít - közölte a Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal.

Az atkári központ - felépülése óta folyamatosan - otthon ad hazai és külföldi szakemberek speciális képzésének. Nem csak érzékenyítő foglalkozásokat tartanak itt, hanem az egészségügyi és szociális szakma gyakorlati és vezető szakembereinek képzése is ebben a komplexumban zajlik. Az épületben mintakonyhát és mintafürdőszobát alakítottak ki, ahol elsajátítható a fogyatékos – vagy akár az idős - személyek mindennapi életét segítő eszközök használata. A mobil akadálypálya alkalmas arra, hogy a  kerekesszékkel történő mozgást, mozgatást (csúszós, nem egyenletes felületeken közlekedést) elsajátíthassa a jövőbeni gondozó, segítő szakember. 2015. márciustól novemberig mintegy 2000 fő vett részt a projekt által támogatott akkreditált képzéseken és érzékenyítő tréningeken. A gyakorlati eszközök mellett a projekt során létrehoztak egy oktatási anyagot is, mely a segédeszközök használatát mutatja be.

A projekt keretében elkészült a munkaerőpiacra visszatérő megváltozott munkaképességű személyek foglalkoztatási irányának meghatározását segítő képességvizsgálati módszertan is.

A komplex minősítést támogató informatikai rendszer (a Rehabilitációs Szakigazgatási Rendszer (RSZR) kifejlesztése két ütemben valósult meg, továbbá megtörtént a szükséges hardver eszközök beszerzése.

A projektnek köszönhetően olyan szakértői rendszer jött létre, mely a megváltozott munkaképességű személyek rehabilitációs központú komplex ellátórendszere számára szakmailag megalapozott, objektív, igazságos szakvéleményt tud nyújtani az egészségkárosodás, illetve a megmaradt munkaképesség mértékéről. Képes megítélni a megmaradt, fejleszthető képességet, ez által foglalkozási rehabilitációs javaslatot készíteni a foglalkoztatási szervek részére.

A „Komplex rehabilitáció szakmai hátterének megerősítése" elnevezésű, TÁMOP-5.4.8-08/1-2008-0002-es azonosító számon nyilvántartott, kiemelt Európai Uniós projektet a Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal valósította meg mintegy 4 milliárd forintos költségvetéssel - zárul a közlemény.