• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Mélyponton az orvosok és a betegek bizalma

Egészségpolitika Forrás: Weborvos

Egyre inkább befektetésnek tekintjük az egészségünkre áldozott összegeket.

A lakosság és az orvosok egyaránt úgy gondolják, egyre romló gazdasági feltételek között fog működni az egészségügy – derült ki a GfK Hungária és a Szinapszis közös Egészségügyi Bizalom Indexének aktuális eredményeiből.

Míg az orvosok legtöbbje az egészségügyi rendszerben dolgozva alig lát lehetőséget saját helyzete javítására, a lakosság egészségével kapcsolatos igényeit mind gyakrabban elégíti ki az egészségügyi rendszeren kívül megvásárolt szolgáltatásokkal és termékekkel.

A kórházakat érintő változások nyomán az elmúlt negyedévben a szakorvosok ellátórendszerrel szembeni várakozásai az eddigi mélypontra süllyedtek és gyakorlatilag alulmúlták az eddig legborúlátóbbnak bizonyult háziorvosi réteget.

A magyar szakorvosok többsége – mintegy háromnegyede – úgy gondolja, mind a kórházak, mind az orvosok és a nővérek rosszabb helyzetbe kerülnek az elkövetkező 12 hónapban és az előrejelzett negatív változások közül legsúlyosabbnak a növekvő nővérhiányt tartják. Ugyancsak pesszimistán ítélik meg a műszerpark helyzetét: véleményük szerint az romlani fog és az utóbbi közel tíz évben most a legkisebb az intézmények műszerbeszerzési, az ebbe történő befektetésre való hajlandóság.

Az állami praxisfejlesztési pályázatnak köszönhető, hogy a háziorvosok beruházási hajlandósága jelentősen nőtt az elmúlt egy évben és annak ellenére, hogy az ellátórendszerrel kapcsolatos várakozásaik tovább romlottak az elmúlt negyedévben, a fejlesztési támogatás kismértékben növelte a háziorvosok bizalmát.

Befektetési hajlandóság tekintetében a lakosság folyamatos fejlődést mutat. Egyre nagyobb réteg dönt úgy, hogy jövedelme növekvő részét fordítja saját egészségére és erre a költésre befektetésként tekint. Az emberek közel fele (43 százalék) abszolút meg van győződve arról, hogy érdemes figyelmet fordítania az egészségére és abba invesztálni. Közel feleennyien (25 százalék) hajlanak arra, hogy jobban figyeljenek az egészségükre. Ők az egészségügyi ellátórendszertől egyre kevesebbet várnak, ezért mind nagyobb mértékben támaszkodnak saját erőforrásaikra.

Legolvasottabb cikkeink