• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Meningococcus: idén eddig 7+2 halálos áldozat

Egészségpolitika Forrás: OEK - beb

A baktérium egyik típusa ellen ingyenes lesz a védőoltás a csecsemőknek, de a másik kétszer annyi megbetegedést okoz.

Az utóbbi hetek meningococcus okozta halálozások ráirányították a figyelmet erre a betegségre. Bár ezen a héten is két kisgyermek életét követelte a baktérium okozta agyhártyagyulladás, az Országos Epidemiológiai Központ (OEK) legfrissebb, az utóbbi tíz évet összesítő jelentése szerint az idei esetszám, sőt a halálos áldozatok aránya sem kirívó.

Tíz év adataiból az is egyértelműen kiderül, hogy a januártól ingyenesen kapható, a baktérium C típusa ellen védő oltás helyett a B típusú vakcinát kellett volna térítésmentessé tenni. A megbetegedések zömét ugyanis ez utóbbi okozza.

Az OEK jelentése szerint a 2006-2015. közötti időszakban évente 34 és 70 között változott a bejelentett, meningococcus okozta megbetegedések száma. A jelzett időszakban összesen 447 eset fordult elő. Idén december 12-ig az epidemiológiai központ adatai alapján 47, igazoltan vagy valószínűsíthetően N.meningitidis által okozott megbetegedésről érkezett jelentés. Az azóta eltelt két hétben még két kisgyermek fertőzéséről illetve haláláról szóltak a sajtóhírek, tehát idén a végleges szám 50 eset körül lesz.

A központ jelentése szerint 2006-2015. években a halálozási arány 9,1% és 25,0% között változott, tíz év alatt összesen 70 megbetegedés volt halálos kimenetelű. Idén december 12-ig hét halálos kimenetelről tudott az Országos Epidemiológiai Központ, de azóta kilencre nőtt az áldozatok száma.

A 2006-2015. közötti időszakban összességében a legnagyobb arányban a kétévesnél fiatalabb csecsemők és kisdedek (41,6 %) és a 15-19 éves korúak (12,2%) voltak érintve. A betegség kockázata a csecsemők körében volt a legnagyobb: az átlagos kockázat 22-szerese. Az 1-2 évesek körében tízszeres, a 3-5 és a 15-19 évesek körében az átlag kétszerese volt a kockázata a betegség kialakulásának.

Az OEK jelentése szerint 2006-2015. között hullámzó volt, hogy a baktérium melyik típusa dominált. Bár zömében a B típus okozott több megbetegedést, a 2010-2011. és a 2011-2012. szezonban a C típus dominanciája volt tapasztalható, ez okozta a megbetegedések számának korábbi átlagot meghaladó értékét. Ezekben a szezonokban az esetszám is magas volt: 72, illetve 64 eset. Mikor visszatért a B-dominancia, akkor a szezononkénti esetszám 35-46 között alakult.

Újdonság volt, hogy a 2013-2014-es és a 2014-2015-ös szezonban Y típusú eseteket diagnosztizáltak. A 2015-2016-os szezonban viszont 3, a 2016 -2017-es szezonban egy W szerocsoportú esetre derült fény.

Az idei szezonban ismét B-dominancia észlelhető. December 12-ig a regisztrált 47 megbetegedés közül négy esetében a mikrobiológiai vizsgálat nem járt sikerrel, járványügyi diagnózist a klinikai kórismére alapozták. A fennmaradó 43 eset közül 26-ot B, 13-at C, 4-et W típusú N.meningitidis okozott. Az idei első hét halálos kimenetelű megbetegedés közül kettőt B, hármat C, és kettőt W típusú baktérium idézett elő.