• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Menzapályázatot hirdetett az OGYÉI

Egészségpolitika Forrás: Weborvos - MTI

A diákok szavazatai alapján keresik Magyarország TOP 50 menza ételét és 2016 közétkeztetőjét. Jön az új közétkeztetési rendelet.

„Élj könnyebben!" címmel, a szülőket, a pedagógusokat és a diákokat célzó, az egészséges táplálkozás elveit hangsúlyozó és a közétkeztetésre fókuszáló felvilágosító kampányt indít az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) - jelentették be egy mai tájékoztatón. Dr. Pozsgay Csilla, az OGYÉI főigazgatója a kampány elemeit bemutató sajtótájékoztatón elmondta, a 2015-ben hatályba lépett úgynevezett menzarendelettel a kormány „bátor" lépésre szánta el magát. Nem véletlen, hogy pont a fiatalok étkezési szokásait próbálja az állam megreformálni, hisz az Egészségügyi Világszervezet (WHO) felmérése szerint Magyarországon minden negyedik lány és ötödik fiú túlsúlyos vagy elhízott, és nem fogyaszt elegendő zöldséget, illetve gyümölcsöt sem. Márpedig az egészséges táplálkozás alapvető fontosságú a gyermekek fejlődéséhez – hangsúlyozza az OGYÉI főigazgatója.

Az OGYÉI saját eszközei és lehetőségei mentén szeretné elérni azt, hogy a menzán kínált ételek egészségesek és egyben ízletesek is legyenek – mondja Pozsgay Csilla, aki szerint legalább ennyire fontos, hogy a szülők partnerei lehessenek a táplálkozástudományi szakemberek által koordinált programnak. Ám ahhoz, hogy valós és mérhető eredményt tudjunk felmutatni megkerülhetetlen a pedagógusok bevonása, megszólítása is – véli, hisz a nevelési-oktatási intézmények kiváló színteret jelentenek a megfelelő étkezési szokások kialakítására.

Az OGYÉI a www.merokanal.hu portálon a jövőben folyamatosan gyűjti és publikálja a közétkeztetésben már jól bevált – külföldi és a magyarországi – gyakorlatokat, remélve azt, hogy ezáltal lesznek olyan iskolavezetők, önkormányzatok, szülői munkaközösségek, melyek kiválasztanak és a helyi viszonyokra adaptálnak egy-egy jó elemet, hogy megvalósítsák saját gyermekeik egészsége érdekében.

Dr. Pozsgay Csilla szerint a kampány során nem szabad elfeledkezni a közétkeztető cégekről sem. Az OGYÉI főigazgatója szerint, az általános közvélekedéssel szemben sok tisztességes és az egészséges táplálkozás alapelveire építő vállalkozás van, mely elkötelezett a gyermekek iránt. Az OGYÉI körükben is keresi azokat, akik példaértékű programjaik megjelenítésével például szolgálhatnak mások számára.

A most útjára induló „Élj könnyebben!" elnevezésű egészségnevelő kampány keretében két pályázatot indít el az OGYÉI – mondja a főigazgató. „Keressük Magyarország legfinomabb TOP 50 menzaételét és ezzel párhuzamosan a 2016-os év közétkeztetőjét is."

A játék kiírása a merokanal.hu weboldalon olvasható el, ezen a felületen keresztül lehet voksolni is. Szavazni két időszakban lehet: 2016. november 21-től 2016. december 2-ig, illetve 2016. december 5-től 2016. december 16-ig tartó időszakban.

Az osztály szavazatát az osztályfőnök küldheti be, akinek legkésőbb a kiválasztott játékperiódus kezdetéig regisztrálnia kell a merokanal.hu weboldalon. Ezzel benevezi osztályát a versenyre, s egyúttal meghívja az iskola közétkeztetőjét is a versenybe. Az osztályok diákjai a tesztelt 10 menzanap után kiválasztják azt a hat ebédre felszolgált ételt (2 levest, 2 főételt és 2 desszertet), amit a legfinomabbnak tartottak. Az osztályfőnök a merokanal.hu oldalon leadja az osztály szavazatát, legkésőbb 2016. december 20-áig.

A játékot szervező OGYÉI által összehívott szakmai zsűri ellenőrzi a recepteket, megnézi, valóban megfelel-e a rendelet előírásainak. A szavazatokat összesítjük, ez alapján kialakul a 10 levest, 30 főételt és 10 desszertet tartalmazó TOP50-es lista. A listán szereplő ételek receptgyűjteménye elérhető lesz a honlapon, így akár otthon is elkészíthetik a szülők a gyerekek kedvenc ételeit. Az a szolgáltató, amelynek a legtöbb étele kerül fel a listára elnyeri az év közétkeztetője címet.

Több zsír, több só és semmi mesterséges édesítő
Lezárultak a szakmai egyeztetések, napokon belül megjelenik a közétkeztetési rendelet új változata - mondta a család-, ifjúsági és nemzetközi ügyekért felelős államtitkára rendezvényen. Novák Katalin (képünkön)közölte, a hosszú előkészítő munka után tavaly januárban megjelent rendelet óta eltelt 1,5 évben gyűjtötték a tapasztalatokat, sok "építő kritikát" is kaptak, és ezek mentén születtek meg a változtatások a jogszabályban.

Az államtitkár az új rendeletből három lényeges elemet emelt ki: a sóbevitel mértékének változását, a mesterséges édesítőszerek tiltását és a tej zsírtartalmának emelését.

Kifejtette: sok kritika érte a sófelhasználás drasztikus csökkentését, így az eredeti jogszabály 2 gramm/nap mennyiségét 2-5 gramm/napra változtatták az új szabályozásban. Emellett megtiltja a rendelet a mesterséges édesítőszerek használatát (kivéve, ha erre egészségügyi okból van szükség), továbbá három évesnél idősebb gyermekek esetében a tej zsírtartalmát 1,5 százalékosról 2,8 százalékra változtatták.

(MTI Fotó: Máthé Zoltán)