• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

MESZK: A sok kis apró lépésnek is örülni lehet

Egészségpolitika Forrás: Weborvos Szerző:

Megháromszorozódhat az OKJ-s bizonyítvánnyal rendelkező egészségügyi szakdolgozók száma.

2011. a várakozás éve volt – mondja Balogh Zoltán, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) decemberben újraválasztott elnöke. Leginkább arra vártak, hogy a korábban bejelentett Semmelweis Terv milyen részletességgel és hogyan kívánja rendezni a 92 ezer szakdolgozó jövőjét. Az elnök úgy véli, a végül június végén határozat formájában megjelent terv megnyugtatóan kezeli ezt a kérdést, már csak azért is, mert a humánerőforrásról szóló 11 oldal tartalmazza a szakmai szervezetek, így a MESZK javaslatait is.

- Alapvetően tehát elégedett az elmúlt évvel?

- Ha lassan is, de reménykeltő folyamatok indultak el. Például a képzési rendszerről folyamatos egyeztetések zajlottak. Visszavertük a megszüntetési kísérleteket, tehát a szakmai egyeztetéseknek köszönhetően úgy tűnik, az egészségügyi ágazat stratégiai képzései megmaradnak. Újraéled az ösztöndíjrendszer, emellett a kötelező továbbképzések egy részét is az állam fizeti. A november végén elfogadott jogszabály szerint az álam által fizetett kötelező továbbképzésnek szakmacsoportonként meghatározott lesz a tartalma, de vannak mindenkire érvényes részei is. Ilyen például, hogy minden szakdolgozónak meg kell tanulnia az újraélesztést. A továbbképzések kisebbik része szabadon választható marad: pontot lehet gyűjteni továbbra is például egynapos és többnapos konferenciákkal, elektronikus továbbképzésekkel, előadások tartásával, szakmai célú tanulmányúttal, vagy tudományos tevékenységgel. Mindezeknek köszönhetően néhány év alatt megháromszorozódhat az OKJ-s bizonyítvánnyal rendelkező egészségügyi szakdolgozók száma.

- Ha a képzési rendszerben történt is előrelépés, más területen elég nagy a bizonytalanság.

- Ez kétségtelenül így van. Mindnyájan türelmetlenek vagyunk. Egy ágazatot percek alatt le lehet zülleszteni, viszont sok idő kell a rendbetételéhez. Be kell látni azt is, hogy a jogszabály-alkotás sem megy egyik pillanatról a másikra. A Munka Törvénykönyvének módosításánál is hónapokig lobbiztunk. Hiszen a MESZK célja, hogy a műszakpótlékok legalább a jelenlegi szintet elérjék és az ügyleti díjakat is kifizessék, ne lehessen szabadnappal megváltani. Elégedetlenség van a szakdolgozók között, mivel egyelőre az új pótlékrendszer csak a dolgozók 45 százalékát érinti. Én mégis azt mondom, hogy a sok kis apró lépésnek is örülni kell. Hiszen például az adó kompenzációt mindenki meg fogja kapni, és az intézmények centralizációjából fakadó előnyöket is élvezni fogják a szakdolgozók.

- Sokak szerint a 2012-es év talán még nehezebb lesz, mint az idei volt. Ön mit vár jövőre?

- Jó lenne, ha az új centralizált struktúra nem jelentene létszámleépítéseket. Szükség lenne ágazati szinten minimumrendeletekre, hiszen a jelenlegi szabályozás nagyon képlékeny. Alapvetően is fontos lenne, hogy pontosabb jogszabályok szülessenek, hiszen jelenleg, mint már említettük, nagyon nagy a bizonytalanság. Bár nem vagyunk szakszervezet, harcolni fogunk a bérekért is, hiszen egyre nagyobb az űr az európai és magyar keresetek között. Egy biztos, mi azon leszünk, hogy a kollégák biztonságban legyenek.