• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Migráció: aki marad, arra még nagyobb teher hárul

Egészségpolitika Forrás: Weborvos Pro

Az ellátás kisebb kapacitásával a minőség is csökkenhet, aminek beláthatatlanok a következményei.

Jóval több szakorvost, szakorvosjelöltet várnának szerény pénzügyi lehetőségeik dacára a hazai kórházak, mint ahányan végeznek az orvosképzésben – derül ki többek között az egészségügyi államtitkárság által készített háttértanulmányból.

Jelenleg ugyanis háromezernél több orvos hiányzik a hazai egészségügyi ellátórendszerből, ami sok esetben már az ellátásban is gondot okoz. A hazai felsőoktatási intézményekben évente maximum 700–750 fő orvos végez, ugyanakkor átlagosan 850 orvos hagyja el az országot külföldi munkavállalás céljából, és csak mintegy 50 orvos érkezik az országba munkavállalás céljából. Ráadásul évente több százan lépnek ki a rendszerből. Mindezek tükrében jól látható, hogy a jelenlegi tendencia néhány éven belül az egészségügyi ellátás összeomlásához vezethet. A jelenlegi hiány mellett ugyanis az egészségügyi dolgozók száma rohamosan csökken.

A migráció, az elöregedés következményeivel már ma is szembesülnie kell betegnek, orvosnak, vezetőnek egyaránt. Ha a kedvezőtlen, mondhatni, tragikus tendenciákat nem sikerült megállítani, akkor tovább fog csökkenni az egészségügyi ellátás kapacitása és az ellátás minősége. Problémák, fennakadások mutatkoznak majd az egészségügyi ellátás mindennapi működésében, még inkább megnövekednek a várólisták.

Komoly pénzügyi veszteséget okoz az országnak, hogy míg a szakorvosképzés államilag finanszírozott, a befektetett forrás csak korlátozottan térül meg itthon, hiszen a hazai adófizetők pénzén kiképzett orvosok külföldi államok betegeit gyógyítják. Nem nehéz megjósolni, hogy a lakosság egészségi állapotának romlása várható, amely az állam részéről a jelenlegihez képest nagyobb anyagi ráfordítást generál.

Fennakadás mutatkozhat majd a képzésben (már most is), mert a tapasztalt kollégáknak a túlterheltség miatt nem marad idejük és energiájuk a rezidensekkel foglalkozni.

Növekszik az egészségügyi dolgozók és a betegek elégedetlensége, amely a jelenlegi folyamatot tovább erősíti, és még több egészségügyi dolgozót késztet külföldi munkavállalásra. Közben az itthon maradók leterheltsége már a betegbiztonságot veszélyeztetheti, és a dolgozók korai kiégéséhez, egészségi állapotuk romlásához vezethet.

A teljes cikk a Weborvos Pro portálon olvasható.