• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Minden főigazgatónak kötelező lesz a próbaidő

Egészségpolitika Forrás: Weborvos Szerző:

Holnap jelennek meg a főigazgatói és gazdasági igazgatói pályázati felhívások.

A GYEMSZI a főigazgatói és a gazdasági igazgatói feladatok ellátására 2012. március 31-ig pályázatot ír ki, a felhívás megjelenése holnap várható az Egészségügyi Közlöny, a Nemzeti Közigazgatási Intézet (NKI) és a GYEMSZI honlapján, tájékoztatta lapunkat az Egészségügyért Felelős Államtitkárság.

A beérkezett pályázatokat egy minimum háromtagú bizottság véleményezi, illetve ez a bizottság hallgatja meg a pályázókat, majd ezt követően véleményét kialakítja és közli a megbízási jogkör gyakorlójával, aki a pályázati határidő lejártát követő hatvan napon belül dönt a vezetői megbízásról. A GYEMSZI a törvény alapján lebonyolított pályázat alapján készíti elő az egészségügyi intézmények vezetőjének, gazdasági igazgatójának kinevezését vagy megbízását, és küldi meg hozzájárulás céljából a nemzeti erőforrás miniszternek.

Az szakállamtitkárságnál fontosnak tartották kiemelni, hogy a GYEMSZI az intézményvezetői és a gazdasági igazgatói álláspályázatokkal kapcsolatban valamennyi operatív feladatot ellátja. A vezetők kinevezéséhez vagy megbízásához és felmentéséhez a nemzeti erőforrás miniszter hozzájárulása szükséges.

A pályázatok megjelenését követően 45 nap áll majd rendelkezésre a pályázatok beadására. A főigazgatók a pályázatok elbírálása után (maximum hatvan nap) várhatóan július hónapban állnak munkába. Addig, amíg elbírálják a pályázatokat, a jelenlegi főigazgatók teljes jogosítványokkal bírnak, ugyanis a törvényi szabályozásban nincs korlátozó előírás, sem a Munka törvénykönyvében, sem a közalkalmazottak jogállásáról szóló törvényben.

Miután a Munka törvénykönyvének 81.§-a és a közalkalmazottak jogállásáról szóló törvény 21/A §-a rendelkezik a próbaidőről, így a törvényi előírások minden új megbízást elnyerő pályázóra vonatkoznak, vagyis három havi próbaidőt kell eltölteniük akár azoknak a főigazgatóknak is, akik már hosszú évek óta vezetik az intézményt.

A főigazgatói pályázatok kiírásáról először Szócska Miklós államtitkár beszélt az államosításra készülődés kapcsán, leszögezve, hogy a tisztújítás során nem lesz boszorkányüldözés, ám az új tulajdonosnak joga van olyan vezetőt választania, akivel együtt tud dolgozni. Hiába igyekezett számos fórumon megnyugtatni a kórházi vezetőket, a főigazgatói karon hatalmas bizonytalanság vett erőt. Többen úgy érezték, egyetlen dolguk van: tartani a szájukat, és engedelmeskedni. Azaz végrehajtani az átalakításokkal és a tulajdonosváltással kapcsolatos feladatokat.

Senki nem mer ellentmondani, mert különben elveszítheti az állását, fogalmazódott meg több főigazgató részéről is. Különösen a fővárosi intézményeknél tartják értelmetlennek az új pályáztatást, hiszen alig egy éve történt a botrányoktól sem mentes vezetőváltás. Ismerünk olyan vidéki kórházigazgatót, akinek néhány hónapja járt le a mandátuma, s a márciusi újabb pályázatig pár hónapra kapott megbízást, merthogy újra pályáznia kell.

Holnap megjelenik a felhívás, startvonalhoz állhatnak a régi vezetők és új aspiránsok: 45 napjuk lesz arra, hogy benyújtsák főigazgatói pályázatukat.