• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Minden látható lesz a 10 milliárdos fejlesztésből

Egészségpolitika Forrás: Weborvos Szerző:

Módszertanra és a regionális ellátás újjászervezésére kapja a milliárdokat a sürgősségi és baleseti gyermekellátás.

Nem volt még ekkora méretű beruházás a gyermekellátásba - mondta Ónodi-Szűcs Zoltán hétfőn a Heim Pál Gyermekkórházban, azon a tájékoztatón, ahol bejelentették : tíz milliárd forintos támogatást ad a kormány a gyermek sürgősségi és baleseti ellátás korszerűsítésére.

Az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program keretén belül biztosított forrásból 4,5 milliárd forintot a sürgősségi és baleseti gyermekellátás országos módszertani kidolgozására fordítanak - mondta Dr. Köpeczi-Bócz Tamás. Az európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkár hozzátette, hogy ennek a programnak az egyik fő célja a területi ellátás különbségeinek csökkentése, ez viszont megoldhatatlan a regionális ellátás újjászervezése nélkül. A 10 milliárd forint fejlesztési forrás másik, nagyobb része, az 5,5 milliárd forint tehát erre megy majd.
 
Ónodi-Szűcs Zoltán üdvözölte, hogy ez egy olyan fejlesztés, ahol nemcsak nyílászárók cseréjébe fektethetnek pénzt, hanem egészségszakmai alapokra is fordíthatnak forrásokat. "A szakmát szeretnénk újraszervezni azért, hogy legkésőbb 90 percen belül mindenki hozzájuthasson a 3-as szintű ellátáshoz" - mondta az államtitkár.
A konkrétumokról annyi még elhangzott, hogy a módszertan kidolgozásának szakmai irányítója a tájékoztatónak otthont adó Heim Pál kórház lesz. A fővárosi intézmény öt vidéki klinikával - a győrivel, a debrecenivel, a szegedivel, a pécsivel és a miskolcival - működik együtt a programban. Ezzel öt vidéki és egy nagy országos központ jön létre, amelyek magas szinten, intenzív osztályokon láthatják majd el a gyerekeket, a sürgősségi, a sebészeti és a traumatológiai eseteket. A fejlesztés szeptemberben indulhat, a szükséges beruházások pedig jövőre kezdődhetnek meg.

Kérdésre válaszolva az is kiderült, hogy a módszertani fejlesztés például neves gyermeksebészek által kidolgozott új protokollokat jelent, az ellátás újjászervezése pedig többek között betegutak építését. Kézzelfogható része is lesz a korszerűsítésnek: a forrásból "hozzáépítéseket és műszercseréket, illetve képzési programokat is megvalósítanak".

A Heim Pál Kórház főigazgatója, dr. Nagy Anikó arra a kérdésre, hogy mekkora hányadot képvisel majd a fejlesztés látható része, azt mondta: "Minden látható lesz!".

Legolvasottabb cikkeink