• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

   Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

  • 10 dolog, amit mindenkinek tudnia kell a melanomáról

   10 dolog, amit mindenkinek tudnia kell a melanomáról

  • A szemben és a köröm alatt is lehet rejtett melanóma      

   A szemben és a köröm alatt is lehet rejtett melanóma      

 • egynapos sebészet
  • Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

   Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

  • Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

   Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

  • Jövőre elkészül az egynapos sebészeti egység Kecskeméten

   Jövőre elkészül az egynapos sebészeti egység Kecskeméten

Minden vakcinát megrendeltek, ami az első félévben érkezik

Egészségpolitika Frissítve 2021.03.11 Forrás: MTI nyomán
Minden vakcinát megrendeltek, ami az első félévben érkezik

A jogviszony szerződéseket a dolgozók 96,3 százaléka írta alá. 727 orvos nem szignálta, de 420 új belépő volt, így 300-zal csökkent az orvosi létszám.

A regisztráltak számától függően beolthatják az időseket húsvétig - mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki online sajtótájékoztatóján. Több százezer idős még nem regisztrált, bár az idősek közöttük a legmagasabb a regisztráltak aránya. Az országos tisztifőorvos levelet ír azoknak az időseknek, akik még nem regisztráltak, hogy fontolják ezt meg - közölte.

Valamennyi oltóanyag, amelyet a hatóságok megvizsgáltak és engedélyeztek, biztonságos és védettséget ad, és az oltás az egyetlen eszköz, hogy megszabaduljunk a járványtól. Néhány órája érkezett Kínából újabb 450 ezer vakcina, így összesen egymillió adag jött már onnan - mondta.

Miután a magyar kormány képes az év első felében mindenkit beoltani, ezért az év második felére már csak akkor rendel vakcinákat, ha ez a későbbiekben feltétlenül szükséges. A jelenlegi lekötések értelmében ugyanis a felnőtt lakosság másfélszer is beoltható lenne - tette hozzá. "Mindent megrendeltünk, ami az első fél évben érkezik, és abból nem rendeltünk meg mindent, ami csak a második fél évben, különösen annak a végén" - mutatott rá, hozzátéve: a bizottság állítása ezzel kapcsolatban valótlan, ami nem fogadható el.

A miniszter arról is beszélt, hogy az adatok alapján a harmadik hullám felfutó szakaszban van, szerdán több mint 8000 fertőzöttet regisztráltak. Be kell tartani a szabályokat, és csak a kontaktusok számának csökkentésével lehet megakadályozni, hogy egyre magasabb számok legyenek - mutatott rá. A beoltottak száma 1 millió 150 ezer, és 327 ezren már a második oltást is megkapták. Az átoltottság Európában itt a második legmagasabb - mondta.

Nyilvánosságra hozzák a szerződéseket 24 órán belül, ezt várják az EU-tól is

A miniszter hangoztatta: Magyarországon az emberek 11,3 százaléka kapott már legalább egy oltást, ez az arány kevesebb mint 7 százalék az EU-ban. Lakosságarányosan egy nap alatt 0,6 százalékot oltanak be Magyarországon, ez az arány az EU-ban 0,2 százalék - mondta, hozzátéve: ezért a nyugati sajtó is kénytelen arról írni, hogy sikeres a magyar oltási program, például a német sajtó azt írta, hogy Magyarország extrém módon felgyorsította az oltást.

Hangsúlyozta: eddig 3,2 millióan regisztráltak, az emberek kevesebb mint 50 százaléka kér oltást, de el kellene érni a 60-70 százalékos arányt.

A kormány egy napon belül nyilvánosságra hozza az orosz és a kínai vakcinákra kötött szerződéseket, és az Európai Uniót is arra kéri: az Európai Bizottság által kötött szerződéseket is nyilvánosságra lehessen hozni - mondta, hozzátéve, hogy Brüsszel megtiltja a tagállamoknak ezek nyilvánosságra hozatalát. Gulyás Gergely levélben fordul az illetékes biztoshoz, hogy az unió által a tagállamok nevében kötött vakcinaszerződéseket is nyilvánosságra lehessen hozni.

Mindenkinek joga van tudni, hogy a bizottság melyik vakcinagyártóval mikor kötött szerződést, mi az oka, hogy számtalan ország, amely előbb szerződött, lényegesen jobban áll a beszerzésben, milyen feltételek és ütemezés mellett szerződött a brüsszeli testület - hangsúlyozta. Ha ez Kína vagy Oroszország számára nem sérelmes, akkor az unió számára sem szabad, hogy az legyen - jegyezte meg.

Kijelentette: a beszerzésekről a legtöbb információja az Európai Bizottságnak van, így valótlan a testület részéről a szállítás részleteire vonatkozó információhiány. Szemben a bizottság képviselete által adott tájékoztatással, az érintett uniós biztos alá tartozó egészségügyi főigazgatóság értesül először a gyártóktól a beszerzés menetrendjéről, majd ezt osztja meg később a tagállamok képviselőiből álló testülettel.

Jóval tízezer fölé nőhet a kórházba kerülők száma

Gulyás Gergely kérdésre válaszolva arról is beszélt: szakértők szerint a lakosság 60, inkább 70 százalékának beoltásánál következhet be a nyájimmunitás.

Jelenleg 8329 beteg van kórházban, közülük 911-en lélegeztetőgépen. Az előrejelzések szerint akár jóval 10 ezer fölé is növekedhet a kórházban ellátandó betegek száma, így a következő hetek nagy próbatételnek teszi ki az egészségügyet.

A szabad ágyak száma 13 244, a szabad lélegeztetőgépeké 1918 - mondta. Szabad kapacitás bőven van, a szükséges humánerőforráshoz kellő döntéseket pedig a kormány meghozta, így ez is biztosítva van. Az átvezénylésekről az egészségügyben az Országos Kórházi Főigazgatóság dönt - közölte. Rendelkezésre állnak a jogszabályok ahhoz is, hogy a magánszolgáltatók is bekapcsolódjanak az ellátásba.

Beszámolt arról is, hogy több mint hétezer kijelölt oltópont van az országban, amelyeken egy hétvégi napon akár ötszázezer ember beoltható lenne. Ennél azonban egyelőre kevesebb a vakcina, így az oltópontok kapacitása elegendő.

Kitért arra is, hogy csak azokat a vakcinákat nem adják be, amelyeket éppen ellenőriznek, mert érkezéskor minden szállítmányt megvizsgálnak a hatóságok. Minden oltóanyagot, amelyet engedélyeznek, be is adnak - jelentette ki.

Arra a kérdésre, hogy húsvétkor lehet-e nyitni, Gulyás Gergely közölte: egyelőre a kormány két hétre döntött a lezárásokról, amelyek március 22-éig maradnak hatályban. A jövő heti kormányülésen értékelik a fertőzöttségi számok alapján a helyzetet. Most március 22-énél távolabb nem lehet látni, hosszabb időintervallumra vonatkozóan ezért nem mer felelősségteljesen nyilatkozni - mondta.

Moderna-vita

Az Európai Bizottság által kötött vakcinaszerződésekkel kapcsolatban Gulyás Gergely megerősítette: a vírus elleni védekezés és a vakcinabeszerzések ügyében a lehető legjobb viszonyra törekednek a bizottsággal, ezért volt megdöbbentő, hogy az EU képviselete egy nyilvánvalóan valótlan állítást erősített meg a Moderna vakcinával kapcsolatban. Legalább egy elnézéskéréssel tartozik a bizottság - jegyezte meg a miniszter, aki szerint legjobb lenne "tiszta vizet önteni a pohárba", és nyilvánosságra hozni a szerződéseket.

Vakcinaárak

A vakcinák árát firtató kérdésre azt mondta: az orosz vakcinából a két oltás ára 19,90 dollár, azaz mintegy 17 euró, a kínai vakcinából pedig egy oltás 31,5 euró, vagyis a két dózis 63 euró. Hozzátette: az uniós beszerzésből származó vakcinák valamivel olcsóbbak, van amelyik sokkal, van amelyik valamennyivel. Ezek árát az EU-nak kellene nyilvánosságra hoznia - tett hozzá.

Kitért arra is: Magyarország 4 millió 360 ezer adagot kötött le a Johnson and Johnson vakcinájából, amelyet a gyártókapacitásnak megfelelően szállítanak majd. Ebből az oltásból, a többivel ellentétben, csak egyet kell beadni.

Kérdésre válaszolva Gulyás Gergely elmondta: tud olyanról, aki az első oltás után kórházba került, de ilyen statisztikát nem készítettek. Hangsúlyozta: az eddigi tapasztalatok alapján a gyártók által közölt védettségi adatok megfelelnek a valóságnak, de ha valaki mégis megfertőződne, akkor is lényegesen enyhíti a tüneteit az oltottság.

Az első oltás után adnak oltási igazolást

Megkérdezték, hogy akiket az Astra Zeneca vakcinával oltanak és csupán három hónap múlva kapják meg a második oltást, csak utána kaphatnak-e oltási igazolást. Gulyás Gergely erre azt felelte, hogy nem, már az első oltás után jár az oltási igazolvány. Az Állami Nyomdában folyamatos az igazolások gyártása, napi több százezer nyomtatására képesek - jelezte.

Arra, hogy indul-e valamilyen vizsgálat a hétvégén elmaradt oltások miatt, azt felelte, valótlan a sajtóban sok helyen megjelent állítás, hogy a múlt hétvégén nem volt tömeges oltás, hiszen 196 ezer embert beoltottak. Ezért jutalom sem jár senkinek, de semmilyen vizsgálatra sincsen szükség - fogalmazott.

Kitért arra, az AstraZenecával oltottak egy része is megkapta az oltást hétvégén, aki nem, azt most csütörtökön vagy pénteken fogják beoltani. "Ez legyen a legnagyobb hiba" - értékelt. A tervezett 74 ezerből 16 ezren megkapták az oltást; valamivel több mint 50 ezer vakcinát adnak be most csütörtökön és pénteken - tette hozzá.

A miniszter kérdésre reagálva megismételte, hogy múlt héten elkezdődött a kormány és az operatív törzs tagjainak oltása, és őt is beoltották a Szputnyik V vakcinával. Szentkirályi Alexandra azt mondta, ő még vár az oltásra.

Arra a kérdésre, hogy a továbbra is nyitva tartó bölcsődékben dolgozók miért nem kapnak elsőbbséget az oltási tervben, Gulyás Gergely azt mondta: az indokoltságban kell fontosság sorrendet felállítani, és egyelőre az operatív törzs javaslatára azt fogadták el, hogy először az időseket oltják, utána jöhet mindenki más.

Arról, hogy tervezik beoltani az érettségizőket, Gulyás Gergely azt mondta: a 18 év alattiakat - 16 évtől kezdődően - csak a Pfizerrel lehet beoltani de egyelőre ilyen döntés nem született.

Az egészségügyi dolgozók 96,3 százaléka aláírta a szerződést

Az egészségügyi jogviszonyra vonatkozó kérdésre elmondta: a szerződéseket az egészségügyi dolgozók 96,3 százaléka írt alá. Közölte: 727 olyan orvos volt, aki nem szignálta, de 420 új belépő volt, így mintegy 300-zal csökkent az orvosi létszám.

Beszámolt arról, hogy az egészségügyi szolgálati jogviszony összeférhetetlenségi passzusa alóli mentességet a fő szabály szerint a kórházigazgató adja meg. Hozzátette: az Országos Kórházi Főigazgatóság is támogatja az eddigi gyakorlatot, hogy aki mentességet kér, és teljes vagy részmunkaidőben el tudja látni kórházi feladatát, az dolgozhat másodállásban.

Gulyás Gergely közölte: a kormány úgy döntött, biztosítani kell, hogy mindenki annál az orvosnál szülhessen, akinél akar. Világos szabályok vannak az egészségügyben, ezeket kell mindenhol érvényre juttatni, és remélhetőleg így sikerül tisztább helyzetet teremteni - fogalmazott. Úgy vélte, egy nem egészséges helyzetből indultak ki, ezt megszüntették, ami járhat átmeneti nehézségekkel, ezért a helyzetet figyelemmel kísérik, és ha szükséges, beavatkoznak.

 

Legolvasottabb cikkeink