• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Minél előbbi és minél nagyobb összegű adósságrendezésre van szükség

Egészségpolitika 2020.01.24 Forrás: MTI-OS
Minél előbbi és minél nagyobb összegű adósságrendezésre van szükség

Az OSZ fontosnak tartja, hogy a tárgyalások lezárását követően a Kormány szigorú és pontos fizetési menetrendet határozzon meg a kórházak számára.

Az Orvostechnikai Szövetség (OSZ) üdvözli, hogy a Kormány elkezdi a 358/2019. (XII. 23.) Kormányrendeletben foglalt központosított adósságrendezési eljárást, de azt kéri a Kormánytól, hogy még a tárgyalások megkezdése előtt tegye transzparenssé azt a szempontrendszert, amely alapján az egyeztetéseket a beszállítókkal le fogja folytatni. Azt is kérjük, hogy a tárgyalások során a Kormány minden érintett üzleti szereplő számára biztosítsa a versenysemleges, egyenlő bánásmódot - írta a szövetség mai közleményében.

A kórházak lejárt tartozásállománya mára meghaladja a 70 milliárd forintot. A Kormányrendelet szerint a Kormány által adósságrendezésre biztosított összegek kifizetése február 29-ét követően kezdődhet el. A központosított adósságrendezés folyamatának lezárását várva, az egészségügyi intézmények többsége egyelőre a beszállítók felé fennálló idei évi kötelezettségeit sem teljesíti.

Ez a helyzet minden érintett gazdasági szereplőnek rendkívüli nehézségeket okoz, de különösen azt a több mint ezer hazai, az orvostechnológiai iparágban működő kis- és közepes vállalkozást érinti súlyosan, amelyeket a Kormány kiemelten kíván támogatni. Ezek a cégek a teljesítőképességük határához értek.

A magyarországi egészségügyi intézményrendszer működését és benne az évi több millió beteg ellátását úgy kell napról napra eszközökkel és szolgáltatásokkal biztosítaniuk, hogy hónapok óta, de sok esetben több mint egy éve nem jutnak hozzá a szállításaik ellenértékéhez. Mindeközben több mint tízezer munkavállalójuk megélhetéséről kell gondoskodniuk, és időben teljesíteniük a közteher-fizetési kötelezettségeiket.

Az OSZ információi szerint a Kormány a tárgyalásokat a legnagyobb hitelezőkkel kezdi. Számításaink szerint a Kormányrendeletben foglalt február 29-i határidőig nem lehetséges minden beszállítóval egyeztetni. A legutóbbi hasonló, 2015-ben lezajlott adósságrendezés tapasztalatai alapján fontosnak tartjuk, hogy a tárgyalások lezárását követően, a kisebb beszállítók érdekeit is szem előtt tartva, a Kormány szigorú és pontos fizetési menetrendet határozzon meg a kórházak számára.

Az OSZ véleménye szerint a magyarországi egészségügyi ellátórendszer zavartalan működése érdekében minél előbbi és minél nagyobb összegű adósságrendezésre van szükség.

Legolvasottabb cikkeink