• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Mit tehet az orvosi kamara a koronavírus idején?

Egészségpolitika Frissítve 2020.03.11 Forrás: Weborvos Szerző:
Mit tehet az orvosi kamara a koronavírus idején?

A járványveszély miatt nem élesítik az önként vállalt túlmunka felmondását. A MOK zsarol - reagált az Emmi. Viszontreagált a MOK, majd ismét az EMMI.

A koronavírus elleni harchoz nem csak megfelelő eszközökre, de az egészségügyben dolgozó személyzetre is szükség van, s az ő áldozatos munkájukért megfelelő bért kell adni. Folynak a bértárgyalások az ágazatvezetéssel, a jövő évi költségvetés ugyanis még nyitva áll, a kamara által javasolt bértáblát elküldték az EMMI-nek – mondta Kincses Gyula, a Magyar Orvosi Kamara elnöke mai sajtótájékoztatójukon. Mint hangoztatta, nem minősül sztrájknak az önként vállalt túlmunka felmondása, de a járvány ideje alatt nem élesítik a mától folyamatosan letétbe helyezhető felmondásokat.

A MOK koordinálja a folyamatot, tette hozzá Álmos Péter alelnök, jelezve, hogy főként az önkéntes túlmunkára épül az ügyeleti ellátás. A kezdő orvosoknak a 900 forint/óra helyett 2400, a szakorvosok számára az 1700 helyett 4100 forintot javasol a kamara. Az alelnök szerint ezzel vissza lehetne hozni a külföldön dolgozó orvosokat, jóval kevesebb orvostanhallgató akarna más országban munkát vállalni, és egy év után kivezethetnék a hálapénz intézményét.

Egyértelműsítenie kell a kamarának, hogy az operatív törzs által javasolt vészhelyzetben mit tud tenni, hogyan tud tájékoztatást nyújtani a legközvetlenebb módon vele kapcsolatban álló orvosok számára, fogalmazott a MOK elnöke. Hozzátette: a kamarai jogosítványok azonban szűkösek, hiszen nincs hatósági jogkörük,nem tudnak operatív lépéseket tenni. Kommunikációs lehetőségeik is meglehetősen egyoldalúak (leginkább egyirányúak az orvosok felé), így például nem kaptak információt a Szent László Kórházban karaténban lévő egészségügyi dolgozóktól helyzetükről. Az operatív törzs ülésére csak egyszer hívták meg a  köztestületet, tisztségviselőik elsősorban a médiából tudnak tájékozódni, hiába kérnek releváns, hiteles, friss információkat az ágazatvezetéstől. Így honlapjuk is a sajtóinformációkra tud elsősorban támaszkodni a koronavírus-fertőzéssel kapcsolatban.

A kamara elvárja a kormánytól, hogy megfelelő védőeszközöket biztosítson a frontvonalban dolgozó orvosoknak, ám kiderült, hogy a speciális, például FFP3 maszkok alapanyagát épp a fertőzés által sújtott Kínából kellene beszerezni, de ez egyelőre nem lehetséges, mert leállt a termelés, ezért a BV-intézetekben csak sebészi maszkokat tudnak gyártani.

Azt is fontosnak tartotta az elnök, hogy a kórházak adósságnövekedését méltányosan kezelje a kormány, hiszen az elmaradó műtétek miatt bevételkieséssel kell számolniuk az intézményeknek, ugyanakkor a járványhelyzet miatt többlet kiadásaik keletkeznek.

A jelenleg biztosított sebészi maszk nem elégséges a háziorvosok számára, szögezte le Lénárd Rita alelnök, aki arra is rámutatott, hogy éppen ez az orvosközösség a legsérülékenyebb, hiszen ötven százalékuk már hatvan év feletti. A kórházakban az egészségügyi dolgozókra nagyobb teher hárul a látogatási tilalom bevezetése miatt, hiszen a hozzátartozók nem tudnak besegíteni az ápolásba, tette hozzá. Hiányolta a nagyobb horderejű lakossági tájékoztatást, amire példaként hozta fel a tömegközlekedési eszközökön történő információk megjelenését.

Nem lehet egyértelműen meghatározó a berendezések (lásd: lélegeztetőgép) száma a fertőzés elleni küzdelemben, sokkal inkább fontos, hogy legyen olyan szakszemélyzet, amely működtetni tudja ezeket – mutatott rá Svéd Tamás, a MOK titkára, aki szerint a már egyébként is csúcsra járatott, személyi tartalékokkal nem rendelkező rendszer önmagában veszélyt jelent.

Ma még a háziorvosokra van telepítve a védvonal, hiszen még nem hirdették ki a járványhelyzetet, ám amint ez megtörténik, akkor más protokollok fognak életbe lépni, mondta Kincses Gyula. Támogatják a felesleges orvos-beteg találkozások elkerülését, így például az e-receptek kiadását akár telefonon bejelentett igény alapján. Egy kérdés kapcsán pedig elmondta, hogy etikai eljárást indítottak az ellen az acsai háziorvos ellen, aki homeopátiás kezelést ajánl betegeinek prevenciós célból.

EMMI: A MOK veszélyhelyzetben zsarol és valótlanságokat állít

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma határozottan cáfolja a Magyar Orvosi Kamara vezetőinek mai sajtótájékoztatóján elhangzottakat. Jelenleg minden kórházban bőségesen rendelkezésre állnak a megfelelő védőeszközök az orvosok, a nővérek és szakdolgozók számára. A mentők védőruhában szállítják be mindazokat, akiknél csak felmerül a koronavírus-fertőzés gyanúja. A kórházakban védőruhás orvosok vizsgálják az embereket. Túl azon, hogy jelenleg valamennyi kórház kellő mennyiségű védőfelszereléssel rendelkezik, további hatvanezer olyan speciális maszk van, amelyek a legnagyobb biztonságot garantálják azoknak az egészségügyi dolgozóknak is, akik naponta szoros kapcsolatba kerülnek az új koronavírussal fertőzött betegekkel, illetve azokkal, akiknél felmerülhet a fertőzés gyanúja.

A háziorvosok esetében az NNK új eljárásrendje biztosítja, hogy minimálisra csökkenjen a találkozás azokkal, akiknél egyáltalán felmerülhet a koronavírus-fertőzés gyanúja. A MOK vezetésében ülő orvosoknak tudniuk kell – ha nem tudják, az nagy baj, ha tudják és mégis az ellenkezőjét állítják, akkor az már minősíthetetlen –, hogy a háziorvosoknak maguknak kötelességük biztosítani a működésükhöz szükséges feltételeket. Ők felelősek a saját és a betegeik biztonságáért is. Ha kell, az állam természetesen, kisegíti őket, most például védőmaszkokkal.

Nem igaz az sem, hogy nem megfelelő a lakosság tájékoztatása. Az Operatív Törzs naponta tart tájékoztatót, tucatszor hallhatók-láthatók a megelőzést szolgáló rádióhirdetések és tévés kisfilmek, a kormány a hivatalos oldalán, a zöldszámokon és e-maileken keresztül állandó kapcsolatot tart a lakosokkal.

Az pedig példátlan, hogy a MOK vezetése veszélyhelyzetben, egy világjárvány kitörésének küszöbén próbálja zsarolni a kormányt az orvosok önként vállalt többletmunkájának felmondásáról szóló nyilatkozatok letétbe helyezésével. Ilyenre sehol nincs példa a világon. Ezt akarná az orvostársadalom? Most az összefogás ideje van, nem a zsarolásé.

Válaszolt a Magyar Orvosi Kamara

A Magyar Orvosi Kamara határozottan visszautasítja azt a kormányzati kommunikációt, hogy a MOK vészhelyzetben próbálja zsarolni a kormányt - írták a kamara facebook oldalán csütörtökön. Az egészségügy dolgozói a jelen helyzetben is esküjüknek megfelelően hatalmas áldozat- és kockázatvállalással teszik a dolgukat. Ismételten és egyértelműen kijelentettük, hogy járványveszélyes időszakban semmilyen akcióval nem veszélyeztetjük a betegellátás biztonságát. A sajtótájékoztatón ehhez kértünk segítséget a kormánytól, és együttműködést, segítséget ajánlottunk fel.

Ebben a helyzetben az indokolatlan orvos-ellenes hangulatkeltést nemzetbiztonsági kockázatnak tartjuk.

Újabb EMM-reakció: Ez most az összefogás ideje, nem a pánikkeltésé

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma Egészségügyért Felelős Államtitkársága a jelenlegi helyzetben pánikkeltésnek, közveszélyokozásnak tartja azt a sok valótlanságot, ami a Magyar Orvosi Kamara vezetőinek szerdai sajtótájékoztatóján elhangzott. Annál is súlyosabb ez a tény, mert olyanok nyilatkoztak felelőtlenül, akiknek tudniuk kell, hogy a pánik a legrosszabb egy járványügyi helyzetben.

Miközben a Magyar Orvosi Kamara vezetői valótlanságokkal próbálják megzavarni a köznyugalmat, és veszélyhelyzetben zsarolással fenyegetik a kormányzatot, aközben az orvosok, a nővérek és a szakdolgozók országszerte minden szinten teszik a dolgukat, amit hálásan köszönünk nekik. Többen közülük szolidaritásukat fejezik ki az új koronavírus-fertőzés ellen a frontvonalban küzdő egészségügyi dolgozókkal, és segítségüket is ajánlják nekik.

Most az emberélet védelme a legfontosabb, ilyenkor olyan összefogásra van szükség, amilyet például az egyik országos intézet munkatársai ajánlottak a László Kórházban gyógyítóknak.

M

Legolvasottabb cikkeink