• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

MKSZ Kongresszus: segít a választásban

Egészségpolitika Forrás: Weborvos

A Kórházszövetség április 2-4. között tartandó konferenciájáról Velkey György elnököt kérdeztük.

Idén új területekre merészkedik a parlamenti választások előtt négy nappal megrendezésre kerülő kórházszövetségi kongresszus – tudtuk meg dr. Velkey Györgytől, a Magyar Kórházszövetség elnökétől. A 2014. április 2-4. között a siófoki Hotel Azúrban megrendezésre kerülő kongresszus a határon átnyúló ellátásokat és az egészségturizmust helyezi a középpontba, de természetesen szó esik majd a következő kormányzati ciklus egészségpolitikai célkitűzéseiről is.

- Elnök úr, mire koncentrál idén a Kórházszövetség kongresszusa?
- A korábbi hagyományos keretrendszerrel szakítva idén szeretnénk új területekre kalandozni. Több szekcióban végzünk műhelymunkát, ezek tematikájában az ágy melletti, mindennapi munkával, illetve szakmai szervezési kérdésekkel foglalkozunk. Idén a kongresszus kiemelt témája a határon átnyúló egészségügyi ellátás, valamint az egészségturizmus. Lesz egy izgalmas szekcióülés, ahol határon túli magyar kórházigazgatókkal ismerkedhetünk meg, hogy új kapcsolatokat építsünk az ellátásszervezésben. A szokottnál erősebb lesz a nemzetközi fókusz: a WHO egyik vezető szakembere látogat el hozzánk, a világtrendekről és a magyar egészségügyi szervezés ott elfoglalt helyéről tart előadást, majd lehetőség nyílik a vele való párbeszédre is.

- Mennyire tudnak majd foglalkozni az ellátórendszer problémáival?
- Természetesen a kiemelt témák közé tartoznak a mindennapokat érintő problémák is: az intézményi gyógyszergazdálkodás, a betegbiztonsággal kapcsolatos akkreditációs folyamatok, a sürgősségi ellátás, a gyermekellátás és az egynapos ellátások szervezése. Foglalkozunk a 2014-2020-as uniós fejlesztési ciklus egészségügyi hatásaival, az ágazati informatikai törekvésekkel, valamint fajsúlyos kérdéskör lesz a forrásteremtés és a finanszírozás is. Ez utóbbi azért is izgalmas, mert a jövő egészségügyi döntéshozóihoz, a következő ciklus kormányzati szakembereihez, akik egészen biztosan részt vesznek a kongresszuson, megfelelő információk juttathatóak el.

- Mennyiben befolyásolja a kongresszust, hogy pár nappal később parlamenti választásokat rendeznek?
- A szokásoknak megfelelően pénteken szakmapolitikai fórumot szervezünk, ahol a magyar egészségpolitika vezetői fognak reagálni a felvezető kérdésekre. A választások előtt két nappal egészen biztosan izgalmas lesz ez a fórum, de sok érdekességet tartogat a szerdán megrendezésre kerülő fenntartói fórum is, ahol a kórházak és intézmények napi gondjait lehet megbeszélni a fenntartó GYEMSZI vezetőivel és érintett szakembereivel. Erős nyomás lesz minden oldalról arra, hogy aktív párbeszéd valósuljon meg, de mi is figyelünk, hogy a szakmapolitikáról, a mindennapokról és a közeljövő lehetőségeiről, és ne a nagypolitikáról szóljon a rendezvényünk.

- Hány résztvevőt várnak a kongresszusra?
- Amennyiben a korábbi trendeknek megfelelően alakul a látogatószám, több mint ezer regisztrált résztvevővel számolunk. Ez kiváló alapot teremt a szakmai kapcsolatok elmélyítésére, amiben az izgalmas esti társasági programok is segítenek: az első este a „Korszakok világa", a második este a tervek szerint az ország egyik legjobb cigányzenekara zenél majd. Tehát különleges eseménynek ígérkezik a siófoki kongresszus, amire mindenkit sok szeretettel várunk!

A Magyar Kórházszövetség XXVI. Kongresszusára a www.mkszkongresszus.hu weboldalon lehet jelentkezni.