• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Mobil CT-t kap az ajkai kórház

Egészségpolitika Forrás: Weborvos Szerző:

Új CT is érkezik majd az intézménybe, ez már saját tulajdonban és működtetésben áll majd.

A jövő héttől egy kamionnal mobil CT települ az ajkai Magyar Imre Kórházba, jelentette be többek között ma egy sajtótájékoztatón Ónodi-Szűcs Zoltán. Az egészségügyért felelős államtitkár egyben jelezte: a mobil diagnosztikai eszköz addig áll szolgálatban, amíg a végleges berendezést nem telepítik az intézménybe. Jogászkodni nem akart, de hozzátette: bizonyára lesznek jogi lépések a magánszolgáltatóval szemben.

A meglévő, 12 éves CT leállítására teljes egészében nem is lett volna szükség, ugyanis – mint mondta – az Országos Tisztifőorvosi Feladatokért Felelős Helyettes Államtitkárság kissé szigorúbb volt a kelleténél, és az akut ellátásokban sem engedélyezte a gép használatát, holott erre alkalmas lett volna életkora és képminőségi korlátai ellenére. Mint ismeretes, és lapunk is beszámolt róla, az ajkai kórház betegeit jelenleg ideiglenesen Veszprémbe szállítják diagnosztikai vizsgálat céljából.

Azzal a felvetéssel kapcsolatban, hogy hány öreg, cserére szoruló CT lehet az országban, nem kívánt találgatásokba bocsátkozni, de elmondta, hogy az utóbbi három évben jelentős fejlesztést hajtott végre a kormány ezen a területen, s ezzel elérték, hogy ma a hazai géppark átlagosan 4,5 éves, ami nagyon jónak számít.

Felvetődött az is, hogy az állam esetleg ki akarja szorítani a képalkotó diagnosztika területéről a magánszolgáltatókat. Az államtitkár szerint nem lehet ilyen feketén-fehéren kezelni a kérdést, hiszen az elkövetkező tíz év ad majd választ arra, tudnak-e a kórházak saját CT-t vásárolni és üzemeltetni a folyamatosan kiöregedő gépek helyett, vagy erre nem lesz lehetőségük. Az állam jelenleg biztosítja a vásárlásokhoz, működtetéshez szükséges forrásokat az intézmények számára, tette hozzá.

A CT-ügy kapcsán arról is beszélt, hogy véleménye szerint a „high tech"-ben mindig lesz helyük a magánszolgáltatóknak, ám amikor az eszközök, eljárások bekerülnek a „mainstream"-be, akkor már azokat átveheti az állam.

Leszögezte: az ajkai CT nem okozott betegbiztonsági problémát, hiszen a tisztifőorvosi államtitkárság időben jelzett, s a kórházak együttműködésével sikerült ideiglenes megoldást találni.