• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Modellváltás - vegyes fogadtatás az egyetemeken

Hírek 2021.01.22 Forrás: Weborvos összeállítás
Modellváltás - vegyes fogadtatás az egyetemeken

A SzabaDEgyetem nevű közösségi oldal és a Debreceniek a felsőoktatási autonómiáért Facebook-csoport petíciót indított, szegedi csoportok is tiltakoznak. 

A Debreceni Egyetem kezdeményezi, hogy a felsőoktatási intézmény állami alapítású vagyonkezelő alapítvány által fenntartott egyetemmé alakuljon át, írja az MTI. Az Egyetem szenátusa csütörtökön megszavazta az egyetem modellváltásáról szóló javaslatot. Erről rendkívüli ülésén, 65 igen szavazattal, ellenszavazat nélkül döntött a szenátus.

A zárt körű tanácskozás után az egyetem közleményében azt mondta, „kezdeményezik a fenntartónál az áttérést az új szervezeti formára, az egyetem valamennyi eddigi tevékenységének folytatásával, beleértve a betegellátást is”. Az egyetem számára „továbbra is kiemelten kezeli az egészségipar, multidiszciplináris agrár- és élelmiszertudományok, műszaki tudományok, tanárképzés fókuszterületeket”, jelentették ki határozatukban.

Január első napjaiban a szegedi, a pécsi és a debreceni egyetemek rektorait is behívták az Innovációs Minisztériumba (ITM), ahol Palkovics László miniszter közölte velük: saját kérésükre kikerülnek az állami fenntartásból. Az egyetemeknek pár napjuk volt rá, hogy a kormányzati ütemterv szerint önként kérjék a modellváltást. Ez a struktúraátalakítás alapjaiban határozza meg a hazai felsőoktatás következő évtizedeit, írja az MTI. 

Petíciót indítottak a Debreceni Egyetem autonómiájáért

A SzabaDEgyetem nevű közösségi oldal és a Debreceniek a felsőoktatási autonómiáért Facebook-csoport tegnap elindított egy online petíciót a Debreceni Egyetem alapítványi tulajdonba helyezése miatt. Ebben a kezdeményezők azt írják, hogy az intézmény számos oktatója és hallgatója nem ért egyet a privatizálációs folyamatokkal, illetve az átalakítást szorgalmazók döntéshozatali és tájékoztatási módszereivel, írja a debreciner.hu

A petíció megszövegezői szerint az elvileg érdekképviseleti szerepkört betöltő Debreceni Egyetem Hallgatói Önkormányzat (DEHÖK) sem vonta be a hallgatókat a döntésbe, mindössze a határozatukról tájékoztatták őket. 

„Kérjük azokat a hallgatókat és oktatókat, akik hozzánk hasonlóan nemkívánatosnak, vagy éppen elhamarkodottnak és átgondolatlannak tartják a modellváltást, hogy nyilvánosan is álljanak ki véleményük mellett, követve ezzel egyetemünk mára már lassan feledésbe veszett hagyományait!” – olvasható az online aláírásgyűjtésnél.

Felmérés: 98,5 százalék nem akarja, hogy alapítványi fenntartásba kerüljön a szegedi egyetem

Több mint ezren töltötték már ki a Veritas Virtus Libertas nevű egyetemi polgári csoport online kérdőívét a Szegedi Tudományegyetem átalakításáról, számol be a szeged.hu.  

Az 1056 kitöltő 72 százaléka az egyetem hallgatója, összesen 85 százalékuk egyetemi polgár. A felmérés eredménye egyértelmű, a modellváltást szinte egyhangúlag utasítják el Szegeden: 98,5 százalék nem akarja, hogy alapítványi fenntartásba kerüljön az egyetem.

A legtöbben (88 százalék) az egyetemi autonómia megőrzése miatt nem támogatják az átalakítást, de hasonlóan sok válaszadót (83 százalék) zavart az is, hogy olyan politikai szereplők kerülnének be a kuratóriumba, mint Nemesi Pál és Novák Katalin. Szintén 83 százalék tart attól, hogy az egyetemet fel fogják darabolni, karokat szüntetnek meg, vagy szerveznek ki más intézményekbe. A munkavállalók helyzetének romlását, a közalkalmazotti jogállás elvesztését 76 százalék említette a legfontosabb problémák között.

Pécsen elhalasztották a döntést

A Pécsi Tudományegyetem csütörtöki szenátusi ülésén elhalasztották a modellváltásról szóló szavazást. A halasztásról a rektor, Miseta Attila azután döntött, hogy Gulyás Gergely nemrég azt mondta, az orvosegyetemeknél maradnak a klinikai központok akkor is, ha az alapítványosodás mellett döntenek: erről azonban az egyetemek felé ellentmondásos információk érkeztek az Emmi és az ITM részéről, írja a Telex.

Miseta hozzátette, tovább folytatják az egyeztetéseket, várhatóan január 28-án vagy 29-én tarthatják meg a modellváltásról szóló rendkívüli ülést. A modellváltás ellen többen is felléptek az egyetemen, szerdán közel ezer résztvevővel vitafórumot is tartottak, melyen maga a rektor is részt vett.

Legolvasottabb cikkeink