• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Módosították a szakképzési rendeletet

Egészségpolitika Forrás: Weborvos Szerző:

Dénes Tamás szerint vannak pozitív elemei a rendeletnek, de továbbra is akadnak nyitott kérdések.

Megjelent a kormány 333/2015. (XI. 10.) rendelete az egészségügyi felsőfokú szakirányú szakképzési rendszerről, a Rezidens Támogatási Program ösztöndíjairól, valamint a fiatal szakorvosok támogatásáról szóló 162/2015. (VI. 30.) kormányrendelet módosításáról a Magyar Közlöny 169. számában (21502. o).

A képzési keretszámok tervezhetősége érdekében például kiegészül az eredeti rendelet. Eszerint a tárgyévben általános orvosként végzőknek – a képző intézménye útján – elektronikus úton, az oklevél kézhezvételétől számított legkésőbb harminc napon belül tájékoztatniuk kell az Egészségügyi Nyilvántartási és Képzési Központot (ENKK), hogy szakorvosi szakképzésüket támogatott képzésben kívánják-e megszerezni, és ha igen, mely évben tervezik a támogatott szakképzésbe történő bekapcsolódást – természetesen Magyarországon.

A támogatott szakképzésben közalkalmazotti jogviszonyt szerző a rezidensnek a jogviszony létrejöttét követő 10 napon belül kezdeményeznie kell az általa választott egyetemnél a szakképzési megállapodás megkötését, különben közalkalmazotti jogviszonya megszűnik. A mától hatályos rendelet azt is tartalmazza, hogy újra betölthető az egészségügyi szolgáltatónál kijelölt szakképző hely, ha a rezidens még a kezdés évében megszüntetni a szakképzését.

Az egészségügyi felsőfokú szakirányú szakképzéshez kapcsolódó állami támogatások 2016. évi biztosítása érdekében szükséges pénzügyi forrás biztosításáról kormányhatározat rendelkezik, amely ugyancsak a Magyar Közlöny 169. számában található 21534.o). A nemzetgazdasági miniszternek és az emberi erőforrások miniszterének kell gondoskodnia arról, hogy az egészségügyi felsőfokú szakirányú szakképzési rendszerről, a Rezidens Támogatási Program ösztöndíjairól, valamint a fiatal szakorvosok támogatásáról szóló 162/2015. (VI. 30.) Korm. rendelet alapján a 2016. évre vonatkozóan a szakképzéssel összefüggő állami támogatások biztosítása céljából az EMMI-nél Egészségügyi szakképzési (rezidens) rendszer működésének támogatása jogcímcsoporton 41 millió forint, míg az Egészségügyi Nyilvántartási és Képzési Központ alcímen 547,5 millió forint többletforrás álljon rendelkezésre a 2016. évi központi költségvetésben.

Decemberig lehet pályázni a rezidensek, fiatal szakorvosok, gyógyszerészek támogatására.

***

Vannak pozitív elemei a rendelet módosításának, mondta lapunk megkeresésére Dénes Tamás, a Magyar Rezidens Szövetség elnöke. Értékelésük szerint ilyennek ítélik például, hogy az anyai kötelességeik miatt több évig kimaradó rezidensek az új szabályozás szerint léphetnek be. Egyértelműsíti a rendelet, hogy a rezidensek is jogosultak az elsődleges képzőhelyen adható különböző plusz pótlékokra, még akkor is, ha fő munkáltatójuk az ENKK.

Értelmetlennek minősítette ugyanakkor azt a rendelkezést, miszerint a diploma kézhezvételétől számítva 30 napon belül nyilatkozni kell, hogy valaki Magyarországon kíván-e dolgozni vagy sem. Ez ugyanis nem segíti a minisztert a keretszámok meghatározásában, mert azokat már az előző év végén közzé kell tenni. Akkor lenne értelme a szabályozásnak, ha a hallgatók a szigorló évben nyilatkoznának, tette hozzá.

Az elnök szerint sajnos több fontos kérdésre még mindig nem ad választ a rendelet, így például a jelöltek számára nem ismertek a szabadon lévő helyek, és a túljelentkezés esetén alkalmazott kiválasztási módszerrel kapcsolatban is vannak fenntartásaik. A legnagyobb gond az, hogy a határidőket teljesen mellőző folyamatos belépés esetén jövő októberben újabb panaszáradattal kell majd megküzdenie a szervezetnek véleménye szerint.