• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

MOK: Alaptalanok a törvényességi aggályok

Egészségpolitika Forrás: MOK Online

A Magyar Orvosi Kamara etikai bizottságai jogosultak eljárás lefolytatására a kamara tagjával szemben - döntött a Kúria.

Hatályon kívül helyezte a Kúria a Szolnoki Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság 5. K. 27.030/2016/4. számon hozott ítéletét és az elsőfokú bíróságot új eljárásra és új határozat hozatalára utasította. Ez eddig egy elszigetelt ügy újabb bírósági fordulata is lehetne, ám nem az, mivel a Kúria végzésében (minden kamarai tagot érintve) kimondta: „A Magyar Orvosi Kamara területi szervezetének etikai bizottsága és az Országos Etikai Bizottság a Magyar Orvosi Kamara tagjával szemben jogosult etikai eljárás lefolytatására" - ismertette a Magyar Orvosi Kamara folyóiratában dr. Gyovai Sándor, a kamara ügyvédje a megszületett dokumentumot.

Mint írja, „... néhányan kamaránk tagjai közül – nyilván a jogszabályoknak megfelelő működést elősegítendő – számos alkalommal, és a lehetséges összes fórumon igyekeztek felhívni a figyelmet a MOK és szervei szabálytalan működésére. Eszerint a szóban forgó szabálytalanságok mélyreható hibákat okoztak a kamara működésében, a kifogások lényege az volt, hogy maga a kamara, és annak valamennyi szerve a jogszabályok figyelmen kívül hagyásával lett megalakítva.

Az említett felfogás szerint sem a MOK, sem annak szervei nem léteznek, és emiatt természetesen a szervezet különböző jogi aktusai sem érvényesek. Emiatt nem alkalmazható sem az Alapszabály, sem az Etikai Kódex, az etikai bizottságok döntései pedig nagyjából olyan jogi relevanciával bírnak a kötelező erejüket, végrehajthatóságukat illetően, mint egy magánlevél.

Bár a kamara szakemberei többször és szintén több fórumon kifejtették ezzel ellentétes álláspontjukat, egy tavaly megszületett bírósági ítélet helyt adott a felperes fenti véleményének, vagyis annak, hogy az etikai bizottságok „az etikai eljárást jogképességük hiányában folytatták le".

Ezt az ítéletet a per alperese, az OEB, nem fogadhatta el, ezért kérte a Kúriától a Szolnoki Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság ítéletét felülvizsgálni és kérte azt hatályon kívül helyezni, mivel az ítélet számos jogszabálysértő megállapítást tartalmazott, és mivel az ítélet ezeken alapult, az maga is jogszabálysértő volt.

A Kúria az alperes OEB álláspontjával értett egyet, és végzéssel döntött a kérelemről, ebben a Szolnoki Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság 5. K. 27.030/2016/4. számon hozott ítéletét hatályon kívül helyezte és az elsőfokú bíróságot új eljárásra és új határozat hozatalára utasította. A teljes írás a kamara honlapján is olvasható.

Legolvasottabb cikkeink