• nátha
  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

 • melanóma
  • Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

   Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

  • Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

   Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

  • 10 dolog, amit mindenkinek tudnia kell a melanomáról

   10 dolog, amit mindenkinek tudnia kell a melanomáról

 • egynapos sebészet
  • Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

   Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

  • Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

   Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

  • Jövőre elkészül az egynapos sebészeti egység Kecskeméten

   Jövőre elkészül az egynapos sebészeti egység Kecskeméten

MOK az új jogviszonyt alá nem írók végkielégítéséről

Egészségpolitika 2021.05.05 Forrás: mok.hu
MOK az új jogviszonyt alá nem írók végkielégítéséről

Az új törvény a korábbi közalkalmazotti törvényben szereplőnél jelentősen alacsonyabb végkielégítést írt elő.

A Magyar Orvosi Kamara egy tájékoztatót tett közzé, az új egészségügyi szolgálati jogviszonyt alá nem író egészségügyi dolgozók végkielégítéséről. Más jogvédő szervezetekhez hasonlóan a MOK szerint is kevesebb végkielégítést ír elő az új törvény ez érintettek esetében, mint az a korábbi közszolgálati jogszabály szerint járna. Így a kamara arra buzdítja tagjait, hogy éljenek jogorvoslati jogaikkal. 

Mint írják:

"A 2020 őszén napvilágot látott, az új egészségügyi szolgálati jogviszonyt leíró törvényt a parlament gyorsan elfogadta. A törvény azonban eredeti formájában a nagymértékű orvosi béremelés és több egyéb értéke mellett számos, az egészségügyi dolgozókat hátrányosan érintő változtatást is tartalmazott. Szerzett jogokat sértett, korábban garantált jogokat szűkített. Ezen jogszűkítések egy részénél felmerült az alkotmányos kifogásolhatóság lehetősége is. A Magyar Orvosi Kamara ezért felkért egy alkotmányjogászt, aki a törvényt megvizsgálva azt több ponton az Alaptörvénybe ütközőnek találta, és megbízásunk alapján ezen pontok kapcsán alkotmánybírósági beadványokat készített elő.

Az azóta eltelt idő alatt ezen beadványok jelentős része okafogyottá vált, több kifogásolt részt – egyebek közt a MOK jelzései alapján – kormányrendeletek, illetve OKFŐ utasítások formájában orvosoltak.

Nem sikerült viszont megnyugtatóan rendezni az új jogviszonyt 2021. március 1-ig alá nem írt egészségügyi dolgozók végkielégítésének kérdését. A törvény az alá nem írás révén munkájukat elveszítő egészségügyi dolgozóknál a korábbi közalkalmazotti törvényben szereplőnél jelentősen alacsonyabb végkielégítést írt elő. Ugyanezen kérdést párhuzamosan a Társaság a Szabadságjogokért és a Helsinki Bizottság is vizsgálta. A MOK-hoz hasonlóan e jogszűkítést ők is alkotmányos szempontból aggályosnak találták. 

A MOK a civil szervezeteknek átadta az alkotmányjogász által készített véleményét és az előkészített beadványmintákat, hogy azok felhasználásával segíthessenek a kollégáknak. A két jogvédő szervezet ez alapján közös beadványt készített. A továbbiakban az ezt beadni szándékozó, az általuk kapott végkielégítés összegét kifogásoló egészségügyi dolgozók a TASZ-t és a Helsinki Bizottságot megkeresve, általuk összefogottan érvényesíthetik jogaikat. Így ez a lehetőség a május 17-i határidőig nemcsak az orvosok, hanem minden, az új jogviszonyt fel nem vett egészségügyi dolgozó számára nyitva áll".

MOK

Kapcsolódó hírek

Legolvasottabb cikkeink