• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

MOK: Etikai irányelv az életvégi döntések meghozatalához

Egészségpolitika 2020.04.20 Forrás: Weborvos
MOK: Etikai irányelv az életvégi döntések meghozatalához

Korlátozott erőforrások mellett a lehető legtöbb élet megmentésére prioritásként kell tekinteni.

A MOK Etikai Kollégiuma, elnöksége, sürgősségi, intenzív terápiás, orvosetikai és jogi szakemberek, betegszervezetek és betegjogi szempontokat is képviselő szakértők, a két legnagyobb magyarországi történelmi egyház etikai szakemberei és tudósai is részt vettek abban a Dr. Hegedűs Zsolt koordinálásával zajló munkában, amellyel kidolgozták a kórházakban járványhelyzetben történő kríziskezelések etikai irányelveit. A dokumentum létrehozásának elsődleges célja volt, hogy ilyen helyzetekben a tiszta és helyes etikai irányelvek mellett meghozott döntésekkel életeket lehessen menteni. másik lényeges szempont volt ennek az etikai iránymutatásnak a kidolgozása során, hogy annak használatával megkönnyítsék az egészségügyi dolgozóknak a súlyos morális dilemmák közötti választást, és így a szinte elkerülhetetlen lelki traumatizáltságukat mérsékeljék. Harmadik, de rangsorban nem utolsó szempont volt, hogy a társadalom is láthassa: széles körben elfogadott és tudományosan megalapozott etikai és szakmai szempontok mentén történik a betegek ellátása, ami segíti azt, hogy bízzanak a kórházakban történő kríziskezelések folyamatában áll az összeállítás bevezetőjében.

Fontos megjegyezni, hogy az ebben a dokumentumban lefektetett etikai irányelveknek a célja jelentősen különbözik az orvosi etika hagyományos fókuszától, amely az egyes betegek jólétének előmozdítása. Jelen dokumentumban emellett, nemegyszer ezzel összeütközésbe kerülve a széleskörű társadalmi, népegészségügyi megközelítés kerül előtérbe, hogy úgy osszuk el az adott időpontban rendelkezésre álló szűkös erőforrásokat (például gépi lélegeztetés, intenzív osztályos ágyak stb.), hogy a lehető legtöbb emberéletet mentsük meg - írták.

A kezelésekhez való hozzáférés igazságos szabályozása a pandémia túlterhelő hatására adandó szükséges válasz. A kérdés nem az, hogy felállítsunk-e prioritásokat, hanem az, hogyan lehet ezt etikus és következetes módon megtenni ahelyett, hogy a követendő általános elvek érvényesülését veszélyeztetve az egyes intézmények egyedi megközelítéseire vagy egyes orvosok pillanatnyi megérzéseire alapoznánk.

KIemelik: nem lehet egyetlen adat, érték alapján eldönteni, hogy melyik páciensnek jusson a szűkös erőforrásokból. Az igazságos elosztáshoz tehát összetett, többtényezős értékítéletre van szükség, amelyet az adott helyzet és erőforrások függvényében alkalmazunk. Alkotmányos okokból emberéletet emberélettel összemérni nem lehet, minden ember élete, méltósága azonos értékű. Ezzel együtt a kezelési erőforrások alkalmazása felelősségteljesen kell hogy történjen, amikor azok szűkösen állnak rendelkezésre.

Az etikai irányelv innen letölthető

Legolvasottabb cikkeink