• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

MOK: nagyobb tagság, több szolgáltatás

Egészségpolitika Forrás: Weborvos Szerző:

Százmillió forintos többletbevételt várnak a belépő tagok befizetéseiből a kamarában.

Valamennyi kamarai tag számára specialitásokat is tartalmazó csoportos élet- és balesetbiztosítást köt a Magyar Orvosi Kamara - jelentette be ma többek között Éger István elnök a szervezet sajtótájékoztatóján. A biztosítási feltételek között szerepel a bántalmazásból eredő egészségkárosodás miatti térítés is, és benne foglaltatik a természetes elhalálozástól a baleseti halálig kiterjedő életbiztosítás (80 éves korig). Ez utóbbi esetében a családtagok már nem a Magyar Orvosokért Alapítványtól kapják a temetési segélyt, hanem a biztosítótársaságtól.

Minderre a megnövekedő bevétel ad lehetőséget, amit a tagokra és a tagokat érintő szolgáltatásokra kívánnak fordítani, lásd a biztosítás. Mint az elnök elmondta, hozzávetőlegesen százmillió forintos többlettel számolnak az eddigi 430-450 milliós évi bevételük mellé a megnövekedett létszámnak köszönhetően.

A kötelező kamarai tagságot elrendelő kamarai törvény végrehajtásának köszönhetően május 31-ig 8715 orvos lépett be a MOK-ba, a végső létszámot 8500 körülire taksálják a köztestületnél, amely összességében 38 ezer tagot számlál immár.

A legtöbben, közel háromezren a Budapesti Területi Szervezethez léptek be, jelentősebb létszámemelkedéssel az egyetemi városokban találkoztak.

A regisztrációs díjat régi gyakorlat szerint, alapszabályában rögzítve szedte a testület, tehát szabályosan, szögezte le Éger István egy újságírói kérdésre, azt is hozzátéve, hogy az alapszabályuk a szaktárcánál van. Megjegyezte, hogy ötven százalék engedményt adtak a regisztrációs díjból azoknak, akik a törvényadta határidőig kérték felvételüket a kamarába. Ha a regisztrációs díjat annullálja új jogszabály (az Országgyűlés előtt lévő egészségügyi salátatörvényben ez is szerepel), akkor azt tudomásul veszik, fogalmazott a MOK elnöke.

Míg Cser Ágnes aláírásgyűjtési akcióját (a kötelező kamarai tagság eltörlése) nem kívánta kommentálni, készséggel beszélt arról, hogy támogatják a rezidensek kezdeményezését a bérrendezés kiharcolására. „Egyetlen elégtételünk van: tíz év alatt mindig igazunk volt, de ez nem volt elég a döntéshozók számára, hogy partnernek tekintsenek minket" – jósolt sokat sejtetően.

A tájékoztató második felében a MOK véleményét ismertette a Semmelweis Tervről.