• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Mozgásszervi rehabilitációs osztály épül Ózdon

Egészségpolitika Forrás: GYEMSZI

A fejlesztéssel újabb 2 orvos és 17 egészségügyi szakdolgozó kerülhet a kórházi csapatba.

30 ágyas új rehabilitációs osztály valósul meg 302 milliós fejlesztéssel az ózdi Almási Balogh Pál Kórházban. A mai bokréta-ünnepen dr. Török Krisztina, a GYEMSZI főigazgatója beszédében kiemelte, hogy a város és a térség életében is rendkívül fontos, hogy a betegek nemzetközi színvonalú épületben gyógyulhatnak, és az egészségügyi dolgozók is méltó körülmények között gyógyíthatnak június végétől, amikorra teljes egészében elkészül az új épületszárny - tudósított a GYEMSZI közleménye.

Ezt egészíti ki a heti 15 óra szakorvosi és 45 óra nem szakorvosi járóbeteg kapacitás. A mozgásszervi rehabilitáció Ózdon új szakma indítását jelenti, amely szorosan illeszkedik majd a kórház egyéb tevékenységéhez. A neuro-muszkulo-szkeletális osztály elhelyezése a TIOP-2.2.4 Európai Uniós pályázat megvalósításával a kórház területén felépített új épületen emeletráépítéssel történik, mintegy 750 m2-es alapterületen. Az új osztály létrejötte esélyegyenlőséget teremt Ózd és vonzáskörzete lakóinak a mozgásszervi rehabilitációhoz történő hozzájutásban. A fejlesztéssel együtt 2 orvos és 17 egyéb egészségügyi szakszemélyzet új létszámot tervez a kórház

Az Új Széchenyi Terv keretében 4,526 milliárd forintos, „A rehabilitációs ellátórendszer fejlesztése az Észak-magyarországi régióban" elnevezésű projekt (ÉMOP-4.1.2/A-11-2012-0001) megvalósítására nyert támogatást a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórház által vezetett konzorcium, amelynek révén az Észak-magyarországi régió 11 kórházának rehabilitációs ellátása újul meg. Konzorciumi tagként az ózdi Almási Balogh Pál Kórház 302,4 millió forintos beruházást valósít meg. A kórház a támogatásból 55,5 millió Ft-ot eszközbeszerzésre, 228,3 millió Ft-ot pedig építészetre fordít.

Az új rehabilitációs osztály infrastruktúráját az új reumatológiai épület adja, csakúgy, mint a fiziotherápiás hátteret. Ezzel teljessé válik a tömbkórház, lerövidülnek a betegutak, gazdaságosabbá válik a működtetés.

Az új egység energiaellátása részben a kórház energiarendszeréből történik, részben pedig az épületen elhelyezett napkollektorokból. Utóbbi a hidroterápia célját szolgáló medencék vizének melegítését fogja gazdaságosan segíteni.

A pozitív működési eredmény azt jelzi, hogy a megvalósuló fejlesztés fenntartható, tartósan nem szorul pótlólagos pénzforrásokra.

Barna Gábor, a kivitelező Mester-Építő Kft. ügyvezető igazgatója, Eszenyi Géza, az Almási Balogh Pál Kórház főigazgató főorvosa, Ríz Gábor, a Fidesz országgyűlési képviselője, Csiba Gábor, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház főigazgató főorvosa és Török Krisztina, a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet főigazgatója (b-j) az Almási Balogh Pál Kórházban A rehabilitációs ellátórendszer fejlesztése az Észak-magyarországi régióban című projekt keretében megvalósuló fejlesztés sajtótájékoztatóval egybekötött bokrétaünnepségén Ózdon 2014. február 7-én. MTI Fotók: Vajda János