• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

   Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

  • Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

   Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

  • Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

   Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

 • egynapos sebészet
  • Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

   Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

  • Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

   Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

MSZP: a Fidesz veszélyezteti a betegellátás biztonságát

Egészségpolitika 2022.11.17 Forrás: MTI-OS
MSZP: a Fidesz veszélyezteti a betegellátás biztonságát

Felszólítják a kormányt, hogy a törvénymódosítás vitája előtt hozzák nyilvánosságra a Hajdú-Bihar megyei modellprogram minden részletét.

Az MSZP szerint nem lehet úgy egészségügyi átalakítást előkészíteni, hogy nem ismertek a hatástanulmányok, miközben a tervezetből látható, hogy számos javasolt intézkedés, köztük az ügyeleti rendszer átalakítása és a krónikus ápolási feladatok átszervezése veszélyezteti a betegellátás biztonságát. 

Az ügyeleti rendszer átalakításával a betegektől egyre távolabb kerül az ellátás, ráadásul újabb orvoselvándorlási hullám fenyeget, hiszen a háziorvosok azon része, akik már egyébként is betöltötték a nyugdíjkorhatárt félő, hogy nem fogják vállalni az új rendszert és inkább feladják a praxisukat is. 

Ráadásul az egységes ügyeleti rendszer Hajdú-Bihar megyei modellprogramjának valós eredményéről nem lehet tudni semmit, háttértanulmány nem áll rendelkezésre. Bár a modellprogram sikerességéről nyilatkoznak kormányzati szereplők, közben vannak információk, melyek arról szólnak, hogy gyakoriak a párhuzamos riasztások, amikor az ügyeletet riasztották pedig mentési feladatról lenne szó, túlzott adminisztrációs terhet jelentett, még ügyeleten is indokolatlan feladatokat kellett ellátni, összességében a projektben résztvevőknek bőven vannak negatív tapasztalatai. 

Az MSZP felszólítja a kormányt, hogy még a törvénymódosítás vitája előtt hozza nyilvánosságra a Hajdú-Bihar megyei modellprogram minden részletét!

A másik kardinális pont a tervezetben, hogy az állami kórházakban végzett krónikus ápolási feladatok átadásra kerülnek a szociális szektornak részlegekkel, vagyonnal, dolgozókkal együtt. Ez kérdéseket vet fel, mivel a szociális ellátórendszer a kormány elhibázott politikája miatt egyébként is válságban van, vajon így képesek lesznek-e a szakápolást garantálni a krónikus betegek számára? Meg tudják-e fizetni a szakápolókat, vagy ez a terület is folyamatos szakemberhiánnyal fog küzdeni? Ennek az átalakításnak az igazi vesztesei a családok, amelyeknek a terhei tovább növekednek. 

Az MSZP a szociális törvénnyel kapcsolatban, amely végszavazás előtt áll az Országgyűlésben, már elmondta, hogy nem ért egyet azzal, hogy az állam még hátrébb vonul a szociális biztonság garantálásából és most azt látjuk, hogy az egészségügyi törvény tervezett módosításának vesztesei is a betegek és családtagjaik lesznek, ennek pedig így tragédiák sora lehet a vége.

Legolvasottabb cikkeink