• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Nagy érvágással indult a közös közbeszerzés

Egészségpolitika Forrás: Weborvos Szerző:

A kórházaknak minden tartozásukat ki kellett fizetniük a korábbi földgáz-beszállítójuknak.

Míg az elsőként kiírt közös földgáz közbeszerzéseket a szakállamtitkárság, valamint a GYEMSZI sikeresnek ítéli, másként látják a rendszerhez csatlakozó kórházak, amelyeknek például az addigi földgáz-beszállítójuk felé 0 forintra kellett rendezniük a számlájukat. Magyarán a még le nem járt tartozásukat is ki kellett fizetniük a mostani, egyébként is adóssággal terhes helyzetükben, vagyis úgy hiányzott mindez nekik, mint üveges tótnak a hanyattesés.

A számla kiegyenlítéséhez, ha igényelték, segítséget kaptak a GYEMSZI-től, ugyanis a fenntartó saját vis maior keretéből tudott utalni. Ám ahány kórház, szinte annyiféle megoldás született lapunk információi szerint. Van olyan kórház, amelynek nem kell visszafizetnie a „kölcsönt", van, amelyiknek igen, mások részletfizetést kértek és kaptak a korábbi beszállítótól, illetve olyanról is hallottunk, hogy a gazdasági társasági formában működők tagi kölcsönből rendezték nullszaldósra a földgáz-számlájukat.

A közös földgáz beszerzéshez 46 kórház csatlakozott, mint ismeretes, az egyedül induló Főgáz Zrt. nyerte el fél évre a beszállítói jogot. Ez egy ötmilliárdos beszerzés, amelynek során a 126 forint/köbméter átlagos árat 108 forintra tudták lenyomni. Összességében 14 százalékos megtakarítással számolnak a GYEMSZI-ben, természetesen a pontos nagyságrend csak a végelszámoláskor derül ki. A szerződés 2012. november elsejétől él és jövő év júliusáig szól.

A közös földgáz és az úgynevezett kisvillany közbeszerzés után már a „nagyvillany" tenderen is dolgoznak, derült ki Bárkai Anikó, a GYEMSZI Közbeszerzési Főosztály főosztályvezető-helyettesének tájékoztatásából a Medical Tribune múlt heti szakmai konferenciáján. A „kisvillanyba" még csak 15 intézmény tudott bekapcsolódni, a „nagyvillanyba" pedig már 95 egészségügyi intézmény léphet be. A beszerzés nettó négymilliárd forintos értékű. Ez 2013. február elsejétől indul és jövő év december 31-ig szól, a tendertől 10 százalékos megtakarítást remélnek.

Az úgynevezett „kisvillany" beszerzést az Energiakereskedelmi Zrt. nyerte el, a cég jövő év januárjától biztosítja 15 egészségügyi intézménynek az áramot. eddigi 25 forint/kilowattórás átlagárat 20,3 forintra tudták leszorítani Ez egy becsülten 800 millió forint nettó értékű beszerzés, amitől 119 millió forint megtakarítást várnak a GYEMSZI-nél.