• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Napokon belül csatlakozhatunk az Eurotransplanthoz

Egészségpolitika Forrás: www.vesebetegseg.hu

Először a legsürgősebb betegek számára lesz lehetőség a közös listára helyezésre.

A sürgős szervátültetésre várakozó betegek és a gyermekek jövő évtől új lehetőséghez juthatnak, 2013-tól pedig a többi transzplantált beteg immunegyezőségében minőségi javulás várható a közös szervkincs szakszerű elosztása miatt – tudta meg a vesebetegseg.hu Dr. Langer Róbert professzortól, a SE Transzplantációs Klinika igazgatójától.

- Hosszú előkészítő munka után, kétfordulós tárgyalást követően, napokon belül aláírjuk a megállapodást. Már tíz évvel ezelőtt is szó volt erről, ám elődeink helyesen tették, hogy nem csatlakoztak az Eurotransplanthoz, mert akkor, azért a pénzért nem kaptunk volna megfelelő szolgáltatást. Ha pedig messzebbre tekintünk vissza, húsz évvel ezelőtt az országban még csak két helyen volt veseátültető program: Szegeden és Budapesten. Jelenleg már négy városban, tíz átültető program zajlik, továbbá működik egy önálló tudományos társaság és immár gyerekszív, felnőttszív, hasnyálmirigy, máj, vese és tüdő (ez utóbbi Bécsben) átültetésre is mód van. Ez egy egészen más, új, „történelmi" helyzet. Az eltelt időben az Eurotransplant is változott: megújult vezetése már egy új generációt képvisel, új szemlélettel gazdagodott és a szervezet jelentősen demokratizálódott. A fő törekvése az egyensúly elve lett, azaz célja, hogy balanszban legyen minden tagország – hiszen ez nem egy szervnyerő, hanem szervelosztó szervezet. Ez markáns különbség a korábbiakhoz képest.

Az első évben, 2012-ben még nem leszünk teljes jogú tagok?
– A közeledés – nagyon bölcsen – fokozatos, először a legsürgősebb betegek számára lesz lehetőség a közös listára helyezésre. Ez három betegcsoport: az életmentő műtétek, tehát a sürgős transzplantációk – leginkább a szív és a máj vonatkozásban értendő – és a gyermekek, akiknek a méretnél, meg egyáltalán helyzetüknél fogva az összes gyerek (és gyerek a 16 év alatti, akik ebbe a kategóriába tartoznak) automatikus felkerülnek a közös várólistára. A harmadik csoport pedig a hiperimmunizáltak, vagyis azok, akiknek a vérében annyi ellenanyag alakult ki, hogy akárki nem lehet donor, mert akkor azonnal kilökődés lenne. Tehát ha a keresztpróba a donor és a recipiens között pozitív, akkor nem lehet transzplantálni. Az Eurotransplantnak van egy speciális programja ezen betegek számára, ami megtalálja a megfelelő beteghez a megfelelő szervet, e szerint tudják allokálni a szervet, és a lista élére kerülnek.

Mennyiben jelent majd változást a 2013-tól életbe lépő teljes jogú státusunk?
– Akkor az összes hazai várólistán lévő, körülbelül 1000 várakozó beteg egyszerre felkerül Magyarországról a közös listákra. Az egyensúly azonban meglesz, mert ha mondjuk mi kapunk egy vesét egy gyermek számára, akkor a következő magyar, azonos vércsoportú vesét vissza kell adnunk. Ha Ausztriától kaptuk, akkor Ausztriának, ha Szlovéniától, akkor Szlovéniának. A közös lista csak a várakozókra vonatkozik, a szerv vonatkozásában, azért mert nekem több érzékenyítettebb betegem van, nem fogok tudni többet transzplantálni, csak a megfelelő beteg kapja meg a megfelelő szervet. Tehát nem idő alapján készül a közös várólista. Nemzeti várólisták vannak, a nemzeti várólistákat viszont a közös donorbázisból tudják allokálni, az egyensúly elve alapján.

További részletek a teljes cikkben