• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Ne szállíthassanak a rabgazdaságok műtéti szetteket!

Egészségpolitika Forrás: Weborvos Szerző:

Orvostechnikai Szövetség: ki kell zárni a bv-intézeteket az egészségügyi közbeszerzésekből.

Gúzsba kötötte az orvostechnikai cégeket a biztonságos és gazdaságos gyógyszer- és gyógyászati segédeszköz ellátásról rendelkező 2006-os törvény, és változásra most sincs esély, fogalmazott Hornyák László, az Orvostechnikai Szövetség (OSZ) elnöke a szervezet csütörtöki közgyűlésén. Az évek óta rögzített hatósági ár miatt egyre több gond jelentkezik a cégeknél, hiszen nem tudnak dolgozóiknak piaci bért fizetni, ezért egyre többen mennek máshová dolgozni, illetve hosszabb távon a fejlesztések kerékkötője a régóta elmaradó áremelés.


A közbeszerzésekről szólva elmondta, hogy tavaly november óta él az új jogszabály, de még nem látott olyan tendert, amelybe a minőségi kritérium belekerült volna. Ráadásul a büntetés-végrehajtási intézetek immár műtéti szetteket is gyártanak, mi több, 25 százalékkal drágábban árulják, ugyanakkor a kórházaknak kötelező tőlük vásárolniuk. A szövetség mindenképpen szeretné elérni, hogy a bv-intézetek ne vehessenek részt egészségügyi közbeszerzésekben például steril eszközök körében. További reformot is igényel az OSZ, ugyanis Hornyák szerint a ma jellemzően központosított közbeszerzések helyett sokkal célravezetőbb lenne, ha területi alapon vagy az intézménycsoportok számára írnák ki a tendereket.


Az Orvostechnikai Szövetség szeretné elérni, hogy jelentős jogszabályi változások előtt konzultációra hívják a szervezetet, mert így jó eséllyel elkerülhetőek az olyan felesleges csatározások, mint például a gyógyászati segédeszközök házhoz szállítása miatt kialakult vita.


Elégedett a szövetség ugyanakkor azzal, hogy a jövő évi költségvetésben 60 milliárd forint jut a gyógyászati segédeszköz kasszának (ebből pedig adók formájában vissza is folyik az államkasszába), s ezzel végre megszűnik az évek óta jellemző alultervezés. Szeretnék kizárni az ügyeskedőket a piacról, ugyanakkor a bizonyítottan hatékony eszközök befogadásában könnyítést várnak a kormánytól. 2010 óta 24 befogadási kérelmet nyújtottak be különböző technológiákra, ebből 14 lezárult, 4 folyamatban van, 6 pedig megszűnt – a befogadott technológiák sajnos nem kapnak címzett támogatást.


Bár több ponton javult a kórházak finanszírozása, de annak sem a mértéke, sem a módszere nem megfelelő az elnök szerint, aki a már gyakorlattá vált konszolidációra utalt, majd hozzátette: a kassza nominális növekedése messze elmarad az inflációtól, áremelkedésektől.


Hornyák szerint egy MedTech Hungary típusú együttműködést kellene kialakítaniuk a hazai orvostechnikai cégeknek, s később felvetődött az is, hogy a fejlesztéseket és befogadásokat egy technológiai innovációs alap létrehozásával támogathatná az állam. Mint a felvetésre reagálva a jelenlévő Beneda Attila helyettes államtitkár elmondta, úgy véli, ez leginkább fenntartó feladat, akárcsak a kísérleti programok, projektek előkészítése.

Beneda arról is beszélt, hogy sok energiát és időt vett el a háttérintézmények átalakítása, de reményeik szerint racionálisabb lesz a működés. A kancellária rendszer lesz a legnagyobb hatással a kórházi beszállítókra, az intézményi adósság kezelésére, s egyébként a „nagypolitika" számára ez a legattraktívabb pontja Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár programjának, tette hozzá. Szintén sok erőt kötött le a most is zajló bértárgyalás, amely konstruktív szakaszban van. Ennek kapcsán jegyezte meg: addig nem érdemes találgatni, mekkora lesz a jövő évi növekmény az Egészségbiztosítási Alapban, amíg a megegyezés nem születik meg. A szükséges forrás ugyanis addig máshol szerepel a jövő évi költségvetésben, tette hozzá.