• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Negyvenmilliárdos megtakarítás az E. Alapban

Egészségpolitika Forrás: Weborvos Szerző:

A szakellátóknak közel 12 milliárddal kevesebbet fizetett ki az OEP az időarányoshoz képest.

Csaknem egy hónapot késett az Egészségbiztosítási Alap pénzforgalmi jelentésének közreadása az OEP honlapján, és egyelőre csak a januári és februári adatokat tették közzé. Ezek szerint az év első két hónapjában a tervezetthez képest 105 százalékra teljesültek az E. Alap bevételei, míg a kiadások 93 százalékra. Ebből adódóan az E. Alapban máris jelentős, csaknem negyvenmilliárdos többlet mutatkozik – derül ki az OEP adataiból.

A kiadási oldal megtakarítása többek között a Gyógyító-megelőző ellátások összevont soron keletkezett: az időarányoshoz képest 91 százalékon áll a teljesítés. Alacsonyabb volt a tervezettnél a finanszírozás többek között a háziorvosi praxisok esetében (89,6 százalék, vagyis 1,7 milliárd forinttal kisebb a finanszírozás), a laborellátásban (96,5 százalék), és az előirányzathoz képest az egyik legnagyobb megtakarítás az összevont szakellátások soron (fekvő- és járóbeteg-ellátás) mutatkozik: 88,7 százalék, ami 11,7 milliárd forintos kiesést jelent.

Az egészségügyi szolgáltatóktól visszafizetés címén idén összesen 23 milliárd forintos bevételt tervezett az OEP, ami időarányosan a tervezettnél kétszer nagyobb mértékben teljesült, így február végéig 4,7 milliárd forint folyt vissza a szolgáltatóktól az E. Alapba.

A gyógyszertámogatásra jóval többet kellett költenie az OEP-nek – 128 százalékon áll az előirányzathoz képest a kifizetés –, s egyelőre nem látszik a számsorokból, hogy ezt szokásos módon a gyártói befizetés ellensúlyozná, ugyanis az alacsonyabb a tervezettnél: 95,7 százalékon áll. Ha a gyártói támogatásokból a folyamatos gyógyszerellátást biztosító gyártói és forgalmazói befizetéseket nézzük, akkor viszont 106 százalékon áll a teljesítés, ám ez sem tűnik elegendő ellensúlynak a kiáramlást tekintve.

A gyógyászati segédeszköz támogatásnál is összességében némi túlfizetés mutatkozik, 103,6 százalék.

Az egészségbiztosítási járulékok nagyobb bevételt hoztak a tervezettnél (105 százalék), januárban és februárban összesen 100,9 milliárd forint származott a biztosítottak befizetéseiből. Szintén nagyobb összeg folyt be az egészségügyi hozzájárulásból (119 százalék), összesen 5 milliárd forint. Jelentős befizetési elmaradásokra utal az, hogy a tervezett késedelmi pótlék 150 százalékra teljesült, a büntetésekről az E. Alap 872 millió forintra tett szert.

Az idei évre tervezett állami költségvetési hozzájárulás nagysága 922,7 milliárd forint, ebbe beletartozik a rokkantellátás is 350 milliárd forinttal. Az állami bevételek az időarányos szerint teljesültek minden soron.