• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Nem a fizető beteg nyújtja a várólistát, sőt...

Egészségpolitika Forrás: Weborvos

Van gép is, szakember is, a várólisták azért alakulnak ki, mert az állami finanszírozásra kell várni.

A CT- vagy MR-vizsgálatra érkező, várólistás betegek közel kétharmada nincs tisztában a várólisták kialakulásának okával. Sokan azt gondolják, hogy a vizsgálatokért fizető betegek is hosszabbítják a sorban állást, holott ennek épp az ellenkezője igaz – derül ki a Diagnoscan Magyarország piackutatásából, amelyet a szolgáltató 254 CT- vagy MR-vizsgálatra előjegyzéssel várakozó páciens körében végzett.

Összességében a betegek kétötöde (38%) van tisztában azzal, hogy a várólisták azért alakulnak ki, mert az állami finanszírozásra kell várni, erről főként az idősebbek tájékozottak. Négyből egy beteg (25%) a kevés gépet, 21% pedig a szakszemélyzet létszámgondjait sejti a várólisták hátterében.

A vizsgálatokra várakozók egyharmada (34%) úgy tudta, hogy a térítéses szolgáltatásra jelentkezők ugyanannak a várólistának az elejére kerülnek, amelyen ők maguk is vannak. A valóság ezzel szemben az, hogy a fizetős vizsgálatot kérők nem hosszabbítják, hanem rövidítik a várólistákat, s a berendezések TB finanszírozás által kihasználatlan kapacitásait veszik igénybe. Főként a fiatalabbak nincsenek tisztában azzal, miként rövidíthetik a magánúton igénybe vett térítéses vizsgálatok a várólistát.

A többség (42%) szerint Budapesten és vidéken egyforma hosszúak a várólisták, 33% viszont úgy tudja, hogy a fővárosban kell kevesebbet várni.

A válaszadók döntő többsége (71%) pontosan tudta, hogy az általa (várólista útján) igénybe vett CT- vagy MR-vizsgálatot fizetős formában is nyújtja ugyanaz a szolgáltató, és mindössze 9%-ot képviselnek azok, akik határozottan állították, hogy térítéses megoldás nincs ezekre a vizsgálatokra. A fennmaradó 20% a rendelkezésére álló információk alapján nem tudta megválaszolni a kérdést. Intézményenként egyébként megfigyelhető némi különbség az informáltságban: legkevésbé a budapesti Péterfy Kórházban és a debreceni intézményben voltak tisztában a betegek azzal, hogy a szolgáltatás akár magán úton is elérhető lenne, ez előbbiben a betegek 58%-a, utóbbiban mindössze 34%-a tudta helyesen, hogy létezik ilyen lehetőség.

A kutatásról
A felmérést 2014 márciusában a Szinapszis Kft. végezte a Diagnoscan Magyarország megbízásából. A személyes megkérdezésen alapuló papíros kutatásban 254, a Diagnoscan központokba (Budapest Péterfy, Budapest Honvédkórház, Debrecen, Szeged, Győr), képalkotó vizsgálatra érkezett beteg vett részt, a válaszadók kiválasztása a vizsgálatra érkezők közül véletlenszerűen történt. A minta összetétele életkor, nem alapján vegyes, a válaszadók között egyenlő a CT- illetve MR- vizsgálatra érkezettek aránya.