• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

Nem mindegy, hányan élhetünk majd normálisan

Lapszemle 2021.03.27 Forrás: ATV
Nem mindegy, hányan élhetünk majd normálisan

Kincses: egyik oldalról zárásra van szükség, másik oldalról lemondásra és önfegyelemre.

A Magyar Orvosi Kamara elnöke azt mondta: érzik, hogy az embereknek már elegük van, belefáradtak a járványba, és megértik, hogy mindenki szeretne már normálisan élni, de mint fogalmazott: nem mindegy, mennyien. Kincses Gyula úgy látja, a 270 feletti napi halálozási adat még nem a csúcs, de reményei szerint már csúcsközeli, írja az ATV.

Korábban a MOK többek között azt kérte a döntéshozóktól, hogy korlátozzák az üzletekben egyidejűleg tartózkodó vásárlók számát, tiltsák meg közterületen a 3 főnél nagyobb beszélgető csoportok kialakulását (ez alól kivételt csak az egy háztartásban élők jelenthessenek), emellett rendeljék el a plázák, bevásárlóközpontok bezárását, azokban kizárólag az élelmiszerbolt és gyógyszertár tarthasson nyitva, és a közösségi tereket kizárólag a boltok megközelítésére lehessen használni. Erre az Emberi Erőforrások Minisztériuma úgy reagált: abban kérik a Magyar Orvosi Kamara segítségét, hogy az oltásellenes orvosokat állítsák az oltás pártjára. 

A MOK elnöke szerint a helyzet nagyon súlyos, évtizedek óta nem volt olyan egészségügyi vészhelyzet Magyarországon, mint amilyen most van. Az, hogy bírjuk-e a terhelést, Kincses Gyula szerint azon múlik, hogy a lakosság hogyan viselkedik rövid távon.

Mint fogalmazott: most békén kellene hagyni az egészségügyet, "el a politikai kezekkel az egészségügytől" - a kollégáik ugyanis iszonyatos terhelés alatt vannak, itt most nincs szükség se propagandára, se katasztrófaturizmusra.

Arra, hogy Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a mai kormányinfón nem jelentett be zárást, Kincses Gyula azt mondta: kérték a kormányt, hogy szigorítsanak, de tudják, hogy az embereknek elegük van, fáradtak és frusztráltak, megértik, hogy szeretnének már normálisan élni, de nem mindegy, hányan, vagyis hogy hányan élik túl ezt a betegséget.

Azzal kapcsolatban, hogy a területileg illetékes kórházak szakmai irányítása alá kerülnek az önkormányzati szakrendelők a veszélyhelyzet idejére, Kincses Gyula azt mondta: az tény, hogy ebben a nagyon súlyos járványhelyzetben bármilyen ellátásszervezési megoldás, ami a védekezést segíti, indokolható. Baj akkor van, ha ez tartós marad. Fontos, hogy egységes szakmai irányítás legyen egy adott terület felett, de egy osztott tulajdonviszonyú rendszerben ezt egy független hatóság ugyanúgy tudná csinálni - tette hozzá.

MOK

Legolvasottabb cikkeink