• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Nem minden patikus akar tulajdonos lenni

Egészségpolitika Forrás: Weborvos összefoglaló

A kamara elnökének végleteket érintő tapasztalatai vannak, derül ki a Klubrádiónak adott interjújából.

A Patikaalappal kapcsolatban feltett kérdésekre válaszolt Hankó Zoltán, a Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke ma reggel a Klubrádióban  - a beszélgetést írásos formában a kamara közli honlapján.

Hankó Zoltán a műsorban elmondta, hogy támogatja a kamara a gyógyszerészek a gyógyszertári a tulajdonlását. Miután ez jogszabályban rögzítve kötelezővé vált, támogatták, sőt: kezdeményezték a Patikaalap létrehozását, amelyre tízmilliárd forint áll rendelkezésükre jövő év nyarától.

Mint  az Index írta,  bankhitelből – vagy ha van, saját pénzből – az év végéig meg kell vásárolniuk az összes hazai gyógyszertár minimum 25 százalékos tulajdonrészét az ott dolgozó patikusoknak.  A lap szerint a patikusoknak  nincs választásuk, ugyanis ha nincs adás-vétel, a munkahely is megszűnik.

Dr. Hankó Zoltán szerint azért fontos, hogy tulajdonosok legyen a gyógyszerészek a patikában, mert egyrészt nagyon eladósodott az ágazat, másrészt az uniós bíróság korábban kimondta, hogy a tagállamoknak a joguk van ahhoz, hogy a közegészségügyi érdekre való tekintettel szabályozott piacot hozzanak létre, és ezen a szabályozott piacon a gyógyszerészeknek a szakmai és az egzisztenciális függetlenségét biztosítani lehessen.

Hogy elegendő lesz-e a patikaalap a tulajdonossá váláshoz, arra a Klubrádiónak azt mondta Hankó Zoltán: pontosan nem tudja, hogy a 25 százalékos, majd 2017-től 50 százalékos tulajdonosi arány eléréséhez mekkora forrás kell, de abban sem biztos, hogy minden patikus ebből az alapból fogja rendezni a tulajdonlást. A patikaalapról egyelőre annyit tudnak, hogy mindenképpen egy kedvező hitelkonstrukció lesz.

Vajon hogyan fogadják a „kötelező" tulajdonrész-vásárlást a patikusok? A kamara elnökének végleteket érintő tapasztalatai vannak, ugyanis beszélt olyan gyógyszerésszel is, aki ettől fél, és jó néhány olyan kollégáról is tud, aki nagyon várja a patikaalap megnyílását. A feltételek tisztázása segíti majd a patikusok döntését a kamara elnöke szerint.

Mint az Index információiból kiderül, a jelenlegi tulajdonosok autonómiájuk korlátozásaként értékelik az intézkedést, illetve az Európai Bizottság figyelmét is felkeltette a tulajdonlási változás. Kérdéseket kapott a magyar kormány, amelyre az államtitkárságnál most készül a válasz.

Legolvasottabb cikkeink