• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

Nem robbant be a járvány a vidéki nyitástól

Egészségpolitika 2020.05.14 Forrás: MTI
Nem robbant be a járvány a vidéki nyitástól

A fertőzöttek 13 százaléka egészségügyi dolgozó, 45 kórházi osztályon jelent meg a vírus, ezek zárlat alá kerültek.

Nyugvó szakaszba érkeztünk, a járvány mérséklődik - mondta az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs csütörtöki online sajtótájékoztatóján. Müller Cecília hozzátette: a vidéki nyitás eddig nem okozott többletfertőződést, de ki kell várni a 14 napos lappangási időt, hogy ezt nyugodtan ki lehessen jelenteni.

Csökken a kórházban ápoltak száma, az igazolt fertőzöttek 23 százaléka, 787 ember pedig idősotthon lakója - mondta, megjegyezve, hogy minden negyedik fertőzött idősek otthonaiban él, és ugyanilyen az idősotthonokban élők aránya az elhunytak között is.

Utalt arra, hogy 3380 igazolt fertőzöttet tartanak nyilván, akiknek a száma szerdán 39-cel nőtt. A járvány kezdete óta 436 beteg hunyt el, a gyógyultak száma ugyanakkor örvendetesen nő, ők 1169-en vannak. Emlékeztetett arra is, hogy jelenleg 658-an szorulnak kórházi ápolásra, és 49-en vannak lélegeztetőgépen. Közölte: nő a laborvizsgálatok száma, már 123 258 vizsgálatot végeztek PCR-technikával a WHO szabványa szerint.

Kérdésre válaszolva elmondta: a fertőzöttek 13 százaléka egészségügyi dolgozó, 45 kórházi osztályon jelent meg a vírus, ezek zárlat alá kerültek, és nem fogadnak új betegeket.

Ismertette: Zala megyében két idősotthonban vannak fertőzöttek, a 428 fős Zala Megyei Gondoskodás Egyesített Szociális Intézményben 43 gondozottnak és 12 gondozónak lett pozitív a koronavírustesztje, 30 gondozott került kórházba, közülük egy elhunyt. A 100 embert ellátó Zalaegerszegi Gondozási Központ Idősek Otthonában 38 gondozott és 13 gondozó vált fertőzötté, és 23 kórházi ápolt közül hárman hunytak el.

Zajlik az országos szűrővizsgálat-sorozat. A képen mintát vesznek egy fiú garatnyálkahártyájáról koronavírusteszthez a Debreceni Egyetem mintavételi pontján, a Heves megyei Nagyfügeden, a művelődési házban 2020. május 14-én. MTI/Komka Péter

Müller Cecília kitért arra, hogy egyre többen térnek vissza munkahelyükre az otthoni munkavégzésből. Számos olyan munkahely van, ahol sokan tartózkodnak egy térben, ezekre különösen érdemes odafigyelni - mondta. Azt javasolta, hogy már a belépéskor legyen lehetőség érintésmentes kézfertőtlenítésre, ha ilyen nincs, akkor alapos vizes, szappanos kézmosásra.

El kell végezni a munkahelyeken a környezet fertőtlenítését, és másfél-két méteres távolságnak kell lennie a munkavégzési helyek között. Azt tanácsolta, hogy légtér tisztán tartásának legjobb módja a természetes szellőztetés, ennek hiányában a szellőztető berendezéseket szakembernek kell fertőtlenítenie.

Felhívta a figyelmet többi között arra, hogy a munkahelyi éttermek próbálják csökkenteni a zsúfoltságot az étkezések időbeli eltolásával és azzal, hogy az asztalokat egymástól megfelelő távolságban helyezik el. A koronavírus 60 Celsius fok feletti hőmérsékleten jellemzően elpusztul, ezért a frissen főzött, és ezen hőmérséklet felett tartott étel nem jelent veszélyt - tette hozzá.

Újabb védőeszközök érkeznek a kórházakba és a mentőkhöz

Újabb védőeszközök érkeznek csütörtökön 29 kórházba és az Országos Mentőszolgálathoz - mondta a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának munkatársa a csütörtöki online sajtótájékoztatón. Kiss Róbert rendőr alezredes hozzátette: az operatív törzs újabb védőeszközökkel segíti az idősotthonokat, ahova a kormányhivatalokon keresztül érkeznek meg ezek.

Lepakolják a koronavírus-járvány elleni védekezéshez szükséges eszközökből álló szállítmányt a Waberer's-Szemerey Logisztika Kft. (WSZL) teherautójáról az Orosházi Kórházban 2020. május 14-én. Az intézménybe egyszerhasználatos overallok és arcvédő pajzsok érkeztek. MTI/Rosta Tibor

Szólt arról is, hogy két mobiltelefonos alkalmazást is kifejlesztettek, amelyek hasznosak lehetnek a járvány elleni védekezésben. Az egyik a házikarantén-applikáció, amely az elrendelt hatósági házi karanténok elektronikus ellenőrzését szolgálja, ezt az alkalmazást eddig 585-en telepítették, és most is 528-an használják.

A kontaktuskutatást segíti a "vírusradar" applikáció is, amelynek tömeges használata esetén az azonosított fertőzöttekről kimutatható, kihez voltak kétméteres távolságon belül legalább húsz percig - tette hozzá Kiss Róbert.

Legolvasottabb cikkeink