• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Nem segített a konszolidáció a mentőszolgálaton

Egészségpolitika Forrás: Weborvos Szerző:

A kórházakat fenntartó GYEMSZI több mint félmilliárdos tartozást görget maga előtt.

Az egészségügyi intézmények nyári, részbeni adósságrendezése hozzájárult ahhoz, hogy augusztusban hárommilliárd forinttal csökkent júliushoz képest az államháztartás alá tartozó költségvetési szervek lejárt tartozásállománya. A Magyar Államkincstár (MÁK) adatai szerint augusztus végén 110,8 milliárd forint volt az összes tartozás. Mint a Weborvos megírta, az aktív fekvőbeteg-ellátást nyújtó szolgáltatóknak 11,8 milliárd, a mentőknek félmilliárd forintot fizetett ki az OEP július 31-ig.

A MÁK beszámolója szerint a 110,8 milliárd forintból 14,5 milliárd szállítói finanszírozású, döntően uniós projektekhez kapcsolódó tartozás. Az is kiderül, hogy az összes tartozásból 30 nap alatti 34 milliárd forint, 30 és 60 nap közötti 24,3 milliárd forint, a 60 napon túli lejáratú pedig51 milliárd forint.

Az költségvetési szervek közel 18 milliárd forinttal tartoznak az államnak, s többszörösével a szállítóknak, szolgáltatóknak: a velük szemben fennálló tartozás állománya – amelyből hárommilliárd forint államháztartáson belüli tartozás – összesen közel 93 milliárd forint.

Az adatszolgáltatásra kötelezett 695 intézményből 397-nek van tartozása (ebből kizárólag 30 nap alatti tartozással 107 intézmény rendelkezik).

A MÁK részletes adatai is mutatják, hogy a nyári adósságkonszolidációnak köszönhetően az összes közfinanszírozott egészségügyi intézmény kisebb-nagyobb mértékben csökkenteni tudta tartozásállományát, ugyanakkor a fenntartó GYEMSZI esetében szerény növekedés mutatkozik júliusról augusztusra, ugyanis több mint félmilliárdos tartozást görget maga előtt az átalakításra váró gigaintézmény. Az Országos Mentőszolgálatnál sem rózsás a helyzet a júliusi 874 millió forintról valamivel egymilliárd forint fölé emelkedett a tartozásállomány nagysága augusztusra.

Az egyetemeket tekintve a debreceniek kinnlevősége közel félmilliárd forinttal nőtt (2,9 milliárd forint volt augusztusban), míg a legnagyobb mértékben a Semmelweis Egyetem tudta csökkenteni tartozását, egész pontosan kétmilliárd forinttal (3,7 milliárd), a pécsiek kétszázmillióval nyomták lejjebb adósságukat (5 milliárd), míg a szegediek hasonló szinten állnak (3,7 milliárd), mint júliusban.

Legolvasottabb cikkeink