• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

Nem vagyunk egyedül a szakemberhiánnyal

Egészségpolitika Forrás: Weborvos

Forrásbővítés, struktúraváltás és az erőforrások koncentrációja lehet a megoldás az egészségügy humánerőforrás problémáira.

A Magyarországon jelentkező egészségügyi humánerőforrás problémák a csökkenő utánpótlásból, a jelentős földrajzi egyenlőtlenségekből és a megfelelő képzettségű szakemberek hiányából fakadnak, fejtette ki Schvarcz Tibor, a parlament egészségügyi bizottságának alelnöke a Debreceni Egyetem Kapcsolat Napján, szombaton. A szakember a probléma megoldási lehetőségei között említette a forrásbővítést, a struktúraváltást, az erőforrások koncentrációját és az öngondoskodást. Dr. Ádány Róza, a közép-kelet-európai régióban egyedüliként működő Egészségobszervatórium vezetője hozzátette, Magyarország egyik legfontosabb feladata a lakosság egészségi állapotának javítása.

A Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum által megrendezett Kapcsolat Napján az egészségügy legégetőbb kérdései is napirendre kerültek. Schvarcz Tibor többek között elmondta, a világ csaknem minden országa évtizedek óta emberi erőforrás hiánnyal küzd az ellátórendszerekben: a WHO (Világ Egészségügyi Szervezet) becslése szerint hozzávetőleg 4,3 millió szakember pótlására lenne szükség az egészségügyben. Az öregedő társadalom, valamint a technológiai fejlődés okozta humánerőforrás problémák leküzdésére a forrásbővítés, a struktúraváltás, valamint az öngondoskodás megjelenésének szükségszerűségét hangsúlyozta előadásában a szakember, az erőforrások koncentrációja pedig egy további lehetséges eszköz, melyre jó példa a Debreceni Egyetem fejlesztésében megvalósult Auguszta program is.

A társadalom egészségi állapotának javítása, az emberi egészség védelme a legfontosabb szempont az egészségügy aktuális kérdéseinek megvitatásakor, hangsúlyozta Dr. Ádány Róza, a Debreceni Egyetem – illetve az ország egyetlen – Népegészségügyi Karának dékánja. Közép-Kelet-Európában egyedüliként a kar által létrehozott Egészségobszervatórium végez egészséghatás vizsgálatokat. „A hazai lakosság egészségi mutatóinak elemzésekor kiemelt figyelmet kell szentelnünk a roma lakosság egészségi helyzetének vizsgálatára, mivel ez társadalmunk egyik legalapvetőbb kérdése. A lakosság egészségi mutatóinak javításához a roma lakosság helyzetének javítására, elsősorban az iskolázottság és a foglalkoztatottság növelésére van szükség" – hívta fel a figyelmet Dr. Ádány Róza dékán.

Legolvasottabb cikkeink