• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Nem vontak el jogköröket az OEP-től

Egészségpolitika Forrás: MTI

Az egészségügyi titkárság cáfolja az új salátatörtény sajtóbeli értelmezését.

Az egészségügyi államtitkárság cáfolja azokat az értelmezéseket, amelyek szerint az új egészségügyi salátatörvénnyel feladatokat vonnának el az Országos Egészségbiztosítási Pénztártól (OEP).
Több sajtóorgánum mellett szerdán a Napi Gazdaság írt arról, hogy az egészségügyben jelentősen kiszélesített állami kötelezettségvállalási és feladatmeghatározási jogkörrel indul az új év.

A cikkben arra is kitértek, hogy az OEP hatáskörének jelentős része a kormányhoz, illetve a miniszterhez került. A jogszabály a kabinetet hatalmazza fel egyebek mellett a finanszírozási szerződések megkötésére és tartalmuk meghatározására. Ezentúl a támogatott gyógyszerek és a gyógyászati segédeszközök rendelését, kiadását és a felhasználás ellenőrzésének szabályait is kormányrendelet állapítja meg - ismertette a napilap.

Az államtitkárság csütörtökön az MTI kérdésére küldött válaszában kiemelte: a nemrégiben megjelent egészségügyi salátatörvény azon rendelkezései, hogy "ezentúl a támogatott gyógyszerek és a gyógyászati segédeszközök rendelését, kiadását és a felhasználás ellenőrzésének szabályait is kormányrendelet állapítja meg…", továbbá, hogy "felhatalmazást kap a kormány a finanszírozási szerződések megkötésére és tartalmára, valamint az egészségügyi szolgáltatások finanszírozására és az Egészségbiztosítási Alapból folyósított pénzeszközök felhasználásának pénzügyi ellenőrzésére, továbbá a kifizetéshez szükséges jóváhagyás esetköreire, jogcímeire vonatkozó szabályok meghatározására", nem jelenti jogkörök elvonását.

Kifejtették: egy szabályozás kormányrendeletben történő megállapítása nem azt jelenti, hogy a feladat ellátása is a kormányhoz kerülne. Így például az állami járó- és fekvőbeteg-ellátást végző intézmények finanszírozási szerződéseinek megkötése és tartalmuk meghatározása továbbra is az OEP feladatkörébe tartozik. A kormányrendelet az OEP által elvégzendő feladatok jogi kereteinek jövőbeni készítését határozza meg, és nem feladatelvonást jelent - szögezte le az államtitkárság.