• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

   Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

  • 10 dolog, amit mindenkinek tudnia kell a melanomáról

   10 dolog, amit mindenkinek tudnia kell a melanomáról

  • A szemben és a köröm alatt is lehet rejtett melanóma      

   A szemben és a köröm alatt is lehet rejtett melanóma      

 • egynapos sebészet
  • Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

   Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

  • Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

   Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

  • Jövőre elkészül az egynapos sebészeti egység Kecskeméten

   Jövőre elkészül az egynapos sebészeti egység Kecskeméten

Nőtt idén a szexuális fertőzések száma

Egészségpolitika 2019.06.11 Forrás: Weborvos Szerző:
Nőtt idén a szexuális fertőzések száma

A főváros mellett Hevesben regisztráltak kiugróan sok kankós és klamídiás esetet.

Úgy tűnik Magyarország sem kivétel: ahogy a világon a legtöbb országban, úgy nálunk is egyre több a nemi beteg. A WHO napokban kiadott jelentése szerint a világon naponta több mint egymillióan fertőződnek meg többek között klamídiával, kankóval vagy a szifilisszel és a becslések szerint négy év alatt 5 százalékkal nő a szexuális úton terjedő betegségekben szenvedők száma. Nálunk azért árnyaltabb a kép, a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) legfrissebb 2018-ra vonatkozó összesítése nem mutat lényeges különbséget az előző évekhez képest, az idei első negyedéves adatok azonban már jelentős emelkedést tükröznek.

Az NNK Járványügyi és Infekciókontroll Főosztály éves összesítéséből kiderül, hogy tavaly 680 szifiliszes esetet regisztráltak, valamivel többet, mint 2014-ben és 2015-ben, viszont kevesebbet, mint 2016-ban és 2017-ben. Tavaly összesen 1249 kankóst (vagy más néven gonorrhoeaást) jelentettek, többet mint az előző három évben, viszont kevesebbet, mint 2014-ben (1620 eset). Klamídiás fertőzöttből 780-at rögzítettek tavaly, jóval kevesebbet, mint ez előző években. Évről-évre növekedést mutat az úgynevezett Lymphogranuloma venereum vagy másképp LGV-s esetek száma. 2018-ban is így történt, de ez a ritka nemi betegség egész évben így is csak 41 fertőzést okozott.

Az idei első negyedév statisztikája már egyértelmű növekedést mutat az egy évvel korábbi első három hónap adataihoz képest. 174 szifiliszest regisztráltak, ebből 123 férfi és 54 nő volt. Összehasonlítva: 2018 első negyedévében 121 szifiliszest jelentettek, 97 férfit és 24 nőt. A kankós esetek száma is nőtt: 2019 első negyedévében 305 fertőzés volt, 275 férfi és 30 nő. Egy évvel korábban ez a szám 216 (176 férfi, 40 nő). LGV-s eset 2018 első három hónapjában nem volt, idén viszont 7 férfi fertőzöttet regisztráltak. A klamídiás fertőzések száma is emelkedett: 2019-ben 230 (179 ffi, 51 nő), 2018-ban 189 (145 ffi, 44 nő) esetet jelentettek.

A lakosság arányában a legtöbb nemi betegség a fővárosban fordult elő. Vidéken a szifiliszes eseteteket idén január-március között a legnagyobb arányban Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében regisztrálták, a kankós és klamídiás fertőzésekből Hevesben jelentették a legtöbbet.

Legolvasottabb cikkeink