• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Nyílt levél Dr. Szócska Miklósnak

Egészségpolitika Forrás: Weborvos

Nyílt levélben tettek felajánlást a kormánynak a hazai orvostechnikai gyártók - de kértek is!

Nyílt levélben tettek felajánlást a kormánynak a magyar orvostechnikai ipar meghatározó szereplői. A nyolc magyar tulajdonú vállalat olyan egészségügyi termékek (pl. diagnosztikai berendezések, protézisek, kórházi műszerek) fejlesztésével, gyártásával és forgalmazásával foglalkozik, amelyek bizonyítottan kiállják a versenyt a multinacionális cégek hasonló gyártmányaival.

A felajánlást tevő cégek a jelenlegi piaci átlagárnál olcsóbb termékeket, magyarországi munkahelyek teremtését és a beteg várólisták csökkentését ígérik, cserébe a nemzetközi konkurenciáéval egyenlő esélyeket, és igazságos versenyfeltételeket kérnek a kormánytól a kórházi beszerzések szabályozása során. Az orvostechnikai cégek Szócska Miklós egészségügyi és Szatmáry Kristóf gazdaságszabályozásért felelős államtitkároknak juttatták el levelüket - tudatták közös közleményben.

A magyar kórházak és más állami egészségügyi intézmények a szabadpiacon szerzik be a tevékenységükhöz szükséges orvostechnikai eszközöket. Az általuk vásárolt termékek 75%-ban külföldi gyártóktól származnak, miközben a világszínvonalú magyar orvostechnikai cégek külföldön kénytelenek lekötni kapacitásukat.

A jelenség oka, hogy a kórházak által kiírt közbeszerzési pályázatokon a magyar vállalatok nem tudnak eséllyel elindulni, mivel a versenyképes ár és a magas színvonalú technológia mellett olyan pénzügyi és jogi feltételeket is teljesíteniük kellene, amelyeknek szinte kizárólag csak multinacionális óriások felelnek meg.

A magyar gyártók Szócska Miklósnak és Szatmáry Kristófnak írt levele rámutat, hogy a hazai beszállítók arányát egy igazságosabb feltételrendszer kialakításával 25%-ról 60%-ra lehetne növelni, úgy, hogy mindez nem sértené az uniós versenyfeltéteket sem. „Nem protekcionizmust sürgetünk, hanem azt, hogy magyar cégek is egyenlő eséllyel indulhassanak a pályázatokon, ha termékeik legalább olyan színvonalúak és olcsóbbak, mint a külföldi konkurensekéi," - fogalmaznak az aláírók.

Cserébe a nyolc magyar tulajdonú egészségipari vállalat a jelenleginél olcsóbb termékeket, így több milliárd forint költségmegtakarítást ajánl fel a magyar egészségügynek. Az olcsóbb ár egyszersmind több termék beszerzését is jelenti, ami a beteg várólisták csökkentését vonná magával. A 30-40 milliárd forintnyi import kiváltásával több száz új, termelő munkahely jöhetne létre, az ilyen módon megerősödő hazai gyártók pedig még nagyobb eséllyel indulnának a külföldi piacokon is, ami további exportnövekedést generálna.

A levelet aláíró cégekben közös, hogy mindannyian sikeresek a külföldi piacokon, miközben az itthoni pályázatokon rendre háttérbe szorulnak. A magyar gyártók úgy látják, hogy gyors kormányzati cselekvésre van szükség, hiszen az állami kezelésbe vont korábbi megyei és városi kórházak a jövő évtől kezdve központi közbeszerzéssel szerezhetik be az orvostechnikai termékeket. Ha ezeken a pályázatokon a magyar cégek nem tudnak eséllyel elindulni, egy fontos, tudásalapú termelő iparág mehet tönkre vagy sorvadhat el Magyarországon. A Emberi Erőforrások Minisztériuma egészségügyért felelős államtitkárának, valamint a Nemzetgazdasági Minisztérium gazdaságszabályozásért felelős államtitkárának címzett nyílt levelet a legnagyobb magyar tulajdonú egészségipari gyártók, a 77 Elektronika Kft., a Diagon Kft., a Mediagnost Kft., a Sanatmetal Kft., az Innomed Medical Zrt., a Controll-X Medical Kft., a Mediso Kft. és a Medicor Diagnosztika Kft. vezetői írták alá - áll a közleményben.

Felajánlás a magyar egészségügynek - a nyílt levél szövege