• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

   Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • Hány éves kortól ajánlott az anyajegyszűrés?

   Hány éves kortól ajánlott az anyajegyszűrés?

  • Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

   Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

 • egynapos sebészet
  • Egynapos sebészeti egység épült 2,7 milliárd forintból Kecskeméten

   Egynapos sebészeti egység épült 2,7 milliárd forintból Kecskeméten

  • "Sokkal több beteget tudunk ellátni az egynapos sebészet során"

  • Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

Nyílt levélben kérnek helyreigazítást a tisztifőorvostól az alapellátók

Egészségpolitika 2020.03.31 Forrás: Weborvos
Nyílt levélben kérnek helyreigazítást a tisztifőorvostól az alapellátók

Védőfelszerelés nélkül az életkori korlát miatt mintegy felére csökkent alapellátó létszám tovább apad, ami ellátási zavarokhoz vezet.

Indulatokat kavart háziorvosi körökben az országos tisztifőorvos többször is hangoztatott kijelentése, amely szerint a háziorvosi és fogorvosi praxisokban az orvosoknak maguknak kell gondoskodniuk a munkájukhoz most elengedhetetlen védőeszközökről. Az alapellátók szakmai és civil szervezetei nyílt levélben fordultak dr. Müller Cecíliához az ügyben. A levelet változtatás nélkül közöljük:

Nyílt levél

dr. Müller Cecília Országos Tisztifőorvos Asszony részére

az Egészségügyi Szakmai Kollégium Háziorvostan Tagozata, az Egészségügyi Szakmai Kollégium Háziorvostan Tanácsa, a Magyar Orvosi Kamara, a Családorvos Kutatók Országos Szervezte, a Falusi Körzeti Orvosok Országos Szövetsége, a Házi Gyermekorvosok Egyesülete, és a Háziorvosok Online Szervezete tagságától

Tisztelt Országos Tisztifőorvos Asszony!

Az Egészségügyi Szakmai Kollégium Háziorvostan Tagozata, az Egészségügyi Szakmai Kollégium Háziorvostan Tanácsa, a Magyar Orvosi Kamara, a Családorvos Kutatók Országos Szervezte, a Falusi Körzeti Orvosok Országos Szövetsége, a Házi Gyermekorvosok Egyesülete és a Háziorvosok Online Szervezete felhívja a figyelmet arra, hogy a hatályos jogszabály szerint (18/1998.NM.rendelet 41 § (4)) a járási hivatal kötelessége gondoskodni járványos fertőzés terjedésének, megelőzésének leküzdéséhez szükséges anyagokról, eszközökről.

Elfogadhatatlannak tartjuk ezért Országos Tisztifőorvos Asszonynak a koronavírus járvány kezdete óta több alkalommal, így a 2020. 03. 30-án megtartott sajtótájékoztatón is ismételten elhangzott kijelentését, miszerint a háziorvosi szolgáltatók feladata a védőeszközök beszerzése. Említést tett továbbá arról, hogy az alapellátó szolgáltatók két alkalommal már védőfelszereléshez jutottak, mindez vitathatatlan, ugyanakkor a praxisonkénti 50 db sebészeti szájmaszk, valamint a 3 db FFP1 típusú maszk jól érezhetően elégtelen a hosszútávú védekezéshez, illetve a biztonságos betegellátás biztosításához az alapellátásban.

A további sajtótájékoztatók alkalmával kérjünk ennek a kérdésnek a tisztázását.

Rámutatunk továbbá arra is, hogy a Tisztifőorvos Asszony által említett eljárásrend preferálja ugyan a személyes háziorvos-beteg találkozások minimalizálását, ugyanakkor a személyes vizsgálatot igénylő eseteket ellátásának szükségességét nem zárja ki, melyhez az előírásoknak megfelelő védelemmel kell felszerelni az alapellátó szolgáltatókat.

Felhívjuk a figyelmet, hogy megfelelő alapellátás hiányában a betegek indokolatlanul nagy száma kerül az amúgy is többletterheléssel küzdő progresszív ellátási szintekre, feleslegesen nehezítve ezen intézmények munkáját. Védőfelszerelés nélkül az életkori korlát miatt hozzávetőleg felére csökkent alapellátó létszám tovább apad, ami komoly területi ellátási zavarok kialakuláshoz is vezet.

A fogorvosi alapellátást az érvényes szakmai irányelveknek megfelelően kell nyújtani, de a védőeszközöket az alapellátó fogorvosoknak is biztosítani kell.

A nemzetközi tapasztalatok egyértelműen bizonyítják, hogy az alapellátásban dolgozók vannak leginkább kitéve a tünetszegény, ezáltal nehezen felismerhető esetek révén a fertőzésnek, illetve a megfertőződött alapellátó orvosok a munkájuk következtében a fertőzés továbbadásában kiemelt szerepet játszanak.

Kérjük levelünk szíves tudomásulvételét, tisztelettel:

Az Egészségügyi Szakmai Kollégium Háziorvostan Tagozata, az Egészségügyi Szakmai Kollégium Háziorvostan Tanácsa, a Magyar Orvosi Kamara, a Családorvos Kutatók Országos Szervezte, a Falusi Körzeti Orvosok Országos Szövetsége, a Házi Gyermekorvosok Egyesülete és a Háziorvosok Online Szervezete tagsága.

2020. március 31.

Legolvasottabb cikkeink