• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Oktatókórház címet kapott a Honvédkórház

Egészségpolitika Forrás: MTI

Oktatókórház címmel tüntette ki a Semmelweis Egyetem a budapesti Honvédkórházat.

Karádi István, a Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Karának dékánja a kitüntető cím pénteki ünnepélyes átadásán elmondta: "nem könnyű elnyerni ezt a címet". A Honvédkórház viszont mostanra - többek között a szintén magas színvonalú jogelőd intézmények, mint például a Szabolcs utca kórház, a MÁV Kórház vagy a volt belügyi kórház integrálásával - elérte azt az infrastrukturális és szellemi színvonalat, amellyel az általános orvosképzést nagyban segítheti.

Szabó István, az intézmény megbízott parancsnoka azt mondta: ez a cím nagy megtiszteltetést jelent a kórház számára. Mint kifejtette, a budapesti Honvédkórház nagy és bonyolult ellátási kötelezettséget visz, itt zajlik a katona-egészségügy szervezése és ellátása, s mostantól deklaráltan egy új feladatért, az oktatásért is felel.

Karádi István, a Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Kar dékánja (j) átadja a Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Kar oktató kórháza címet, Szabó István mérnök dandártábornoknak, a Magyar Honvédség Honvéd Kórház megbízott parancsnokának (b) a Honvédkórházban rendezett ünnepségen. MTI Fotó: Bruzák Noémi 

A pénteki ünnepségen részt vett Borbíró Zoltán, a Honvédkórház átvilágításáért felelős miniszteri biztos is. Az MTI-nek elmondta: a Semmelweis Egyetem kitüntetése rendkívül jelentős a kórház életében, s ez is azt támasztja alá, hogy a Honvédkórházban van szellemi potenciál, és az intézmény fejlődőképes.

Mint ismeretes, október 15-én Hende Csaba honvédelmi miniszter felmentette beosztásából a Honvédkórház "magasabb szintű vezetőit", köztük a kórház parancsnokát. Hende Csaba álláspontja szerint a vezetők nem tették meg a megfelelő intézkedéseket az intézmény finanszírozási helyzetének javításáért. A kórházat jelenleg megbízott parancsnokként Szabó István vezeti, az orvos igazgatói feladatokat - szintén megbízottként - Zsiros Lajos orvos ezredes látja el.

Borbíró Zoltán ezzel összefüggésben felidézte: a kórházban lezajlott átvilágításnak több aspektusa volt. Egyrészt gazdasági szempontból át kellett nézni, hogy az integráció során megkötött szerződések a Honvédkórház számára előnyösek-e. Másrészt az Országgyűlés tavaly hadrendi elemmé emelte az intézményt. Ezzel összefüggésben azt is meg kellett vizsgálniuk, hogy vannak-e olyan tevékenységek, amelyeket korábban kiszerveztek, de "házon belül" is el tudnák végezni, s így lényegesen kevesebb költséggel járnának.

Olyan struktúrát kell kialakítaniuk, amely garantálja, hogy személytől függetlenül ne történhessenek olyan "gazdálkodási események", amelyek a múltban előfordultak. A rendszernek olyannak kell lennie, amely több lábon tud állni, és mindenki számára átlátható. A miniszteri biztos elmondta: ez a struktúra elkészült, amint miniszter jóváhagyja, hatályba lép, s ezzel a vezetői státusokat véglegesítik.