• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

   Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

  • Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

   Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

  • Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

   Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

 • egynapos sebészet
  • Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

   Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

  • Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

   Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

Ombudsman beszámolója a járványkezelés kihívásairól

Egészségpolitika 2022.10.05 Forrás: MTI
Ombudsman beszámolója a járványkezelés kihívásairól

Csaknem 800-an kifogásolták a védettségi igazolványok alkalmazásának szabályait a jogkorlátozást sérelmezve.

Az ombudsmani hivatalt ért, a koronavírus-járvány okozta többirányú kihívásokról beszélt az alapvető jogok biztosa a 2021-es beszámolójával kapcsolatban szerdán az Országgyűlésben.

Az alapvető jogok biztosának és helyetteseinek 2021-es tevékenységéről szóló beszámoló és az annak elfogadásáról szóló országgyűlési határozati javaslat együttes általános vitájában Kozma Ákos, az alapvető jogok biztosa azt mondta, a koronavírus-járvány és azzal összefüggő veszélyhelyzeti intézkedések, korlátozások változó intenzitással, de jelentősen átszőtték az állampolgárok mindennapjait 2021-ben is. Hozzátette: az ombudsmani hivatalban már nem nagyon különülnek el a járvánnyal összefüggő és az attól különböző ügyek.

A hivatal többirányú kihívással állt szemben: nemcsak technikailag kellett fenntartani a folyamatos működést, hanem állandóan képben kellett lennie, nyomon kellett követnie a szabályok gyors változását, az összetett jogalkalmazási helyzetet - részletezte.

Kozma Ákos ismertetése szerint 2021-ben jelentős mennyiségű, kampányszerűen érkező - néhány hét alatt közel nyolcszáz - beadvány kifogásolta a védettségi igazolványok alkalmazásának szabályait a jogkorlátozást sérelmezve. Ugyancsak gyors ombudsmani reakciót igényelt az elektív egészségügyi ellátás igénybevételekor kötelezővé tett PCR-tesztelés. A későbbi kormányrendelet rendezte az ombudsmani jelentésben foglalt kérdéseket - mondta.

Tájékoztatása szerint a hivatal 2019-ben 57, 2020-ban 102, 2021-ben 147 ajánlást is tartalmazó jelentést adott ki; 2019-ben 5963, 2020-ban 7190, 2021-ben pedig 7354 volt az összes ügyszám. 2021-ben közel hatezer ügyet zárt le a hivatal - jegyezte meg.

Az ombudsman beszélt a 2020-ban indult országos látogatássorozat folytatásáról, amelynek célja az volt, hogy nyomon kövessék a járványkezeléssel kapcsolatos intézkedéseket. Az ügyek közül kiemelte az iskolakezdés elhalasztásával kapcsolatos eljárások vizsgálatát. Elmondta, az erről készült jelentés megállapításai visszaköszöntek az Alkotmánybíróság határozatában és az eljárás átalakult. Szólt arról is, hogy panaszbeadványok voltak a maszkviseléssel, illetve a digitális oktatással kapcsolatban, de vizsgálták a fővárosi és néhány vidéki nagyváros téli hajléktalanellátását is.

Kapcsolódó hírek

Legolvasottabb cikkeink