• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Ombudsman beszámolója a járványkezelés kihívásairól

Egészségpolitika 2022.10.05 Forrás: MTI
Ombudsman beszámolója a járványkezelés kihívásairól

Csaknem 800-an kifogásolták a védettségi igazolványok alkalmazásának szabályait a jogkorlátozást sérelmezve.

Az ombudsmani hivatalt ért, a koronavírus-járvány okozta többirányú kihívásokról beszélt az alapvető jogok biztosa a 2021-es beszámolójával kapcsolatban szerdán az Országgyűlésben.

Az alapvető jogok biztosának és helyetteseinek 2021-es tevékenységéről szóló beszámoló és az annak elfogadásáról szóló országgyűlési határozati javaslat együttes általános vitájában Kozma Ákos, az alapvető jogok biztosa azt mondta, a koronavírus-járvány és azzal összefüggő veszélyhelyzeti intézkedések, korlátozások változó intenzitással, de jelentősen átszőtték az állampolgárok mindennapjait 2021-ben is. Hozzátette: az ombudsmani hivatalban már nem nagyon különülnek el a járvánnyal összefüggő és az attól különböző ügyek.

A hivatal többirányú kihívással állt szemben: nemcsak technikailag kellett fenntartani a folyamatos működést, hanem állandóan képben kellett lennie, nyomon kellett követnie a szabályok gyors változását, az összetett jogalkalmazási helyzetet - részletezte.

Kozma Ákos ismertetése szerint 2021-ben jelentős mennyiségű, kampányszerűen érkező - néhány hét alatt közel nyolcszáz - beadvány kifogásolta a védettségi igazolványok alkalmazásának szabályait a jogkorlátozást sérelmezve. Ugyancsak gyors ombudsmani reakciót igényelt az elektív egészségügyi ellátás igénybevételekor kötelezővé tett PCR-tesztelés. A későbbi kormányrendelet rendezte az ombudsmani jelentésben foglalt kérdéseket - mondta.

Tájékoztatása szerint a hivatal 2019-ben 57, 2020-ban 102, 2021-ben 147 ajánlást is tartalmazó jelentést adott ki; 2019-ben 5963, 2020-ban 7190, 2021-ben pedig 7354 volt az összes ügyszám. 2021-ben közel hatezer ügyet zárt le a hivatal - jegyezte meg.

Az ombudsman beszélt a 2020-ban indult országos látogatássorozat folytatásáról, amelynek célja az volt, hogy nyomon kövessék a járványkezeléssel kapcsolatos intézkedéseket. Az ügyek közül kiemelte az iskolakezdés elhalasztásával kapcsolatos eljárások vizsgálatát. Elmondta, az erről készült jelentés megállapításai visszaköszöntek az Alkotmánybíróság határozatában és az eljárás átalakult. Szólt arról is, hogy panaszbeadványok voltak a maszkviseléssel, illetve a digitális oktatással kapcsolatban, de vizsgálták a fővárosi és néhány vidéki nagyváros téli hajléktalanellátását is.

Kapcsolódó hírek

Legolvasottabb cikkeink