• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Ombudsman: zsúfolt és balesetveszélyes az otthon

Hírek Forrás: MTI

A lakószobák egy részében nincs meg az egy emberre számolt hat négyzetméteres minimumterület.

Kritikus mértékű a zsúfoltság a táplánypusztai szociális otthon egyes lakóegységeiben, a forgalmas főút közelsége és az intézményen belüli beláthatatlan területek miatt pedig nagy a balesetveszély - közölte Székely László alapjogi biztos hétfőn az MTI-vel. Az ombudsman a Győr-Moson-Sopron Megyei Dr. Piróth Endre Szociális Központ táplánypusztai intézményéről készült vizsgálatában azt írta, a lakószobák egy részében nincs meg az egy emberre számolt, jogszabályban meghatározott hat négyzetméteres minimumterület.

A rendkívül szűkös elhelyezés miatt a lakók a beköltözéskor nem vihetik be személyes használati tárgyaikat, bár a házirend lehetővé tenné például azt, hogy a szobájukban legyen az otthonról hozott hűtőszekrény, televízió. Az alapvető jogok biztosa hangsúlyozta: ez az eset is alátámasztja azt, hogy az intézményi helyek kiváltása még sürgetőbb feladat, az ilyen konfliktusos, frusztrációkkal teli és a személyi, tárgyi feltételek hiánya miatt kiüresedett légkörben ugyanis nem valósul meg a fogyatékossággal élő bentlakók esélye a méltó emberi létre.

A személyi és tárgyi feltételek tartós hiánya miatt többször meghosszabbított, ideiglenes hatályú bejegyzés alapján működő bentlakásos intézmények léte alapjogi szempontból elfogadhatatlan, nem felel meg a fogyatékossággal élők jogairól szóló ENSZ-egyezményből következő kötelezettségeknek sem - tette hozzá.

Az épületek elhelyezkedéséből adódóan az udvarnak és az intézményt övező falnak vannak olyan részei, amelyek nem beláthatók, ezért nagyon nehezen megoldható a lakók intézményen belüli szabad mozgásának biztosítása, az esetleges balesetek megelőzése. A biztos felhívta a figyelmet arra, hogy ezért juthatott ki a szociális otthonból az a lakó, akit később holtan találtak meg az intézmény közelében. A közeli 81-es út jelentős forgalma sorozatosan balesetveszélyes helyzeteket teremt - tette hozzá.

A biztos felkérte a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság főigazgatóját, intézkedjen, hogy az otthon egyes egységei, különálló, félreeső részei a lehető legteljesebb mértékben átláthatók, a lakók, a dolgozók és a látogatók szempontjából egyaránt biztonságosabbak legyenek - áll a közleményben.

Legolvasottabb cikkeink