• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Ombudsmani vizsgálat a felsőoktatásban

Egészségpolitika Forrás: MTI

Intézményfüggő, hogy a fogyatékossággal élő hallgatók megkapják-e a kedvezményeket.

Szabó Máté ombudsman szerint felsőoktatási intézményenként eltér, hogy a fogyatékossággal élő hallgatókat megillető kedvezményeket milyen módon bírálják el. Ezért, mint az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményében írta, az ombudsman újabb átfogó programban elemzi a fogyatékos embereket megillető különböző kedvezmények elbírálásának módját, az ilyen eljárások jogértelmezési gyakorlatát és azt, hogy a felsőoktatási intézmények - különösen az állami egyetemek - miként biztosítják a fogyatékossággal élő hallgatókat megillető jogokat.

Ennek oka többek között, hogy fogyatékossággal élő hallgatók több felsőoktatási intézmény eljárása miatt is az alapvető jogok biztosához fordultak. A panaszok szerint volt olyan intézmény, amely nem vette nyilvántartásba fogyatékos hallgatóját, így az nem kapott felmentést a nyelvvizsga-kötelezettség alól, bár bemutatta a szükséges igazolásokat.

Előfordult, hogy a doktori iskola nem hozott döntést nyelvvizsga-követelmény alóli felmentésről, holott a felsőoktatási intézmény a szükséges szakértői vélemények alapján előzőleg már nyelvvizsga hiányában is kiadta a diplomát. Olyan intézményről is tettek bejelentést, amely mérlegelési jogkörben dönt a fogyatékos hallgatónak járó kedvezményekről - tették hozzá.

Mindezek miatt az alapvető jogok biztosa 26 felsőoktatási intézménytől kért tájékoztatást. Rákérdezett egyebek mellett arra, hogy az intézmények, doktori iskolák hogyan járnak el, amikor elbírálják a fogyatékossággal élő hallgatók nyelvvizsgamentességre és az egyéb mentességekre vonatkozó kérelmeit, milyen módon tartják nyilván ezeket a hallgatókat, és milyen dokumentumokkal kell igazolni a fogyatékosságot.

Az ombudsman felméri azt is, hogy az egyetem nyilvántartása alapján hány, fogyatékossággal élő hallgató tanul az adott intézményben és tájékozódik arról is, hogy az azzal megbízott munkatárs hogyan segíti a fogyatékos hallgatók beilleszkedését, milyen módon vesz részt a hallgatók kérelmeinek nyilvántartásában, elbírálásában, hogyan tart velük kapcsolatot, milyen személyi és technikai segítségnyújtást, szolgáltatásokat, segédeszközöket vehetnek igénybe az érintett hallgatók - olvasható a közleményben.