• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

OMSZ: felfüggesztés, elbocsátás, átcsoportosítás

Egészségpolitika Forrás: Weborvos

A mentésirányításban dolgozók közül többen súlyos mulasztást követtek el.

Az Országos Mentőszolgálat kiterjesztett vizsgálatot indított a fővárosi 68 perces kiérkezés ügyében, mely a következő eredménnyel zárult: A mentésirányításban dolgozók közül többen súlyos mulasztást követtek el. Közülük a legsúlyosabb eltérést elkövető személy közalkalmazotti jogviszonyának azonnali hatályú megszüntetése iránt intézkedünk; egy másik dolgozó közalkalmazotti jogviszonya a vizsgálat teljes körű lezárásáig felfüggesztésre kerül. A többi érintettel szemben is szigorú munkajogi szankciókat alkalmazunk, és a kötelékben maradt dolgozóinkat újabb rendkívüli továbbképzésben részesítjük - tudatta közleményben a szolgálat.

Mint írták, "az Országos Mentőszolgálat főigazgatója december 4-én további intézkedéseket eszközölt: a Közép-Magyarországi Régió élére Főigazgatói Megbízottat jelölt ki, Dr. Göndöcs Zsigmond személyében, akinek a feladata olyan utasítások kiadása, olyan átszervezések végrehajtása, melyek már rövid távon lehetővé teszik a régió működésének érezhető, mérhető javulását, továbbá intézkedéseinek a hosszabb távú kiegyensúlyozott szakmai működést is meg kell alapoznia.

A főigazgató utasította a régió igazgatóját, hogy a Budapesti Irányító Csoportban azonnali hatállyal „supervisori szolgálatot" vezessenek be, amely a mentésirányítás működésének összehangoltságát javítja, valamint döntött a régión belüli mentőkapacitások azonnali átcsoportosításairól is, amely azt eredményezi, hogy Budapesten indokolt esetben több mentőegység teljesítsen szolgálatot.

Az OMSZ-ra háruló feladatokkal arányos jelenlegi, átmeneti átcsoportosítások a mindenkor rendelkezésre álló kapacitások optimális kihasználtságára irányulnak, ugyanakkor a mentés megfelelően biztosított marad az ország egész területén.

– Az Országos Mentőszolgálat a rendelkezésre álló gépkocsipark kapacitásait az esetfeladatok számának dinamikus változásaihoz mérten - állandó elemzés mellett - már korábban is számos alkalommal átcsoportosította. A most eszközölt újabb ilyen intézkedések mellett az új mentésirányítási rendszer élesre állítása fogja biztosítani a mentési rendszer optimális működését . áll a közleményben.

A mentésirányítási rendszer fejlesztése korszakos jelentőségű lépést jelent, mely a Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program TIOP-2.3.4-09/2-2009-0002 – „Mentésirányítási rendszer fejlesztése" kiemelt projekt keretében valósul meg. A projekt keretében létrejövő, új mentésirányító központokban számítógépes munkaállomások és speciális szoftveralkalmazások kerültek telepítésre. A mentőjárművek felszerelése érintőképernyős intelligens fedélzeti terminálokkal (IFT) bővül, melyek az adatok elektronikus kezelését és az útvonaltervezést szolgálják. Beteghez történő kivonuláskor a rendszer automatikusan, ezáltal a korábbiaknál rövidebb idő alatt értesíti a bevetésre kerülő egység személyzetét. Emellett közvetlenül a mentőjárműre is eljuttatja az esethez kapcsolódó lényeges információkat, így megspórolható a mentőállomásokon történő személyes egyeztetés és információcsere ideje. A mentőgépjárműveken üzembe helyezett valós idejű közlekedési információkat biztosító navigációs rendszer pedig segíti a mentőegységet a céljának gyorsabb megközelítésében.

A sürgősségi betegellátás alapvető követelménye a helytől és időtől független, színvonalas szakmai szolgáltatásokon alapuló, esélyegyenlőséget biztosító szolgálat. Legfőbb cél a betegek életesélyeinek növelése és a maradandó egészségkárosodások megelőzése, amihez jól szervezett, komplex működésre van szükség.

A mentésirányítás korszerűsítésének egyik legfontosabb elemeként 2014 szeptemberére készült el és állt szolgálatba az új, budapesti mentésirányító központ (KICS). Az új mentésirányítási rendszer bevezetése során a legfontosabb szempont a biztonság, a mentőellátás zavartalansága, ezért a gyors átállás helyett a jelenlegivel párhuzamosan működtetett és minden szempontból ellenőrzött új elemek fokozatos rendszerbe állítása, aktiválása folyik. Ebben az időszakban is mindent megteszünk azért, hogy a napi mintegy 2000 mentési feladat során emberi mulasztásból eredő szakmai hibák ne fordulhassanak elő - szól az OMSZ közleménye.