• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

OMSZ: Megerősített készenlét jogvitával

Egészségpolitika Forrás: MTI

A különböző ünnepi demonstrációk egészségügyi biztosításának költségviselése nem tisztázott.

A különböző ünnepi demonstrációk egészségügyi biztosítása, illetve annak költségviselése egyelőre nem tisztázott, de a rendezvényeken részt vevők biztonsága érdekében - a jogvita eldőléséig - az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) főigazgatója intézkedett a mentési kapacitás megerősítéséről, a szükséges készenlét folyamatos biztosításáról - közölte Győrfi Pál, a mentőszolgálat szóvivője szerdán az MTI megkeresésére.

A hvg.hu szerdán írt arról, hogy az Országos Mentőszolgálat csak pénzért lenne hajlandó biztosítani az Egymillióan a Magyar Sajtószabadságért (Milla) március 15-i rendezvényét. A cikk szerint erről az OMSZ főigazgatója, Mártai István levélben tájékoztatta a csoportot. A cikk szerint a főigazgató azt írta, hogy a rendezvény szervezője "egyetemlegesen felelős" a biztosításért, így amennyiben "a rendezvénybiztosítás során beteg egészségügyi intézménybe szállítása válik szükségessé", az vagy a szervezők feladata, vagy pedig az "OMSZ igazolt többletköltségét a rendezvény szervezője, és a rendezvény egészségügyi biztosítását végző szervezet köteles az OMSZ számára megtéríteni". Kivételt képez a katasztrófahelyzet.

Juhász Péter, a rendezvény főszervezője a hvg.hu-nak azt mondta: abszurdnak tartja az OMSZ érvelését. Ugyanis, mint kifejtette: a tavaly márciusi és októberi megmozdulásukon is ott volt a mentőszolgálat, de akkor "eszükbe sem jutott pénzt kérni". Juhász Péter szerint el akarják lehetetleníteni a rendezvényüket azzal, hogy a szélsőjobbos fenyegetések után most az is elterjedjen: egy esetleges agresszió esetén orvosi segítség sem lesz a helyszínen.

Győrfi Pál az MTI-nek küldött reagálásban azt írta: annak érdekében, hogy az OMSZ rendezvénybiztosítási tevékenysége a mentési készenlétet ne veszélyeztesse, extra kapacitásra, plusz kocsik beállításra van szükség, amely értelemszerűen költséget is generál. A mentési rendelet és az Országos Mentőszolgálat alapító okirata értelmében a rendezvények egészségügyi biztosítása kiegészítő, térítés ellenében vállalható tevékenység. A hivatkozott mentési rendelet kivételt egyes kiemelt állami ünnepek esetében tesz, amelyek ellátását a szolgálat térítésmentesen végzi, azok költségét pedig az OMSZ éves költségvetése tartalmazza.

Ugyanakkor a "gyülekezési jog intézményét tiszteletben tartva is" egy tervezett tömegrendezvény esetében a részt vevők biztonságáért a szervező felel, vagyis a jogszabályban meghatározott mértékű egészségügyi biztosításról, valamint a költségek fedezetéről is neki kell gondoskodnia - tette hozzá.
Ha egy egészségügyi készenlét nélkül megrendezett eseményen baj történik, az OMSZ akkor is azonnal segítséget nyújt - szögezte le a szóvivő, hozzátéve, hogy a mentés minden esetben ingyenes "szolgáltatás". Ugyanakkor felhívta a figyelmet arra is, hogy a kiérkező segítség nem minden esetben pótolhatja a rendezvény egészségügyi biztosításával járó azonnali beavatkozás lehetőségét és annak eredményét. A rendezvény térítésköteles egészségügyi biztosítása és a mindenkinek járó, térítésmentes, életmentő segítség tehát nem azonos fogalmak - hangsúlyozta Győrfi Pál.

Mindezek alapján az OMSZ a Milla korábbi demonstrációjához kapcsolódó előzetes megrendeléshez sem nyújthatott térítésmentes egészségügyi biztosítást, amennyiben esetleg mentésre volt szükség, biztosan térítésmentesen segítettek - írta a szóvivő.

A rendezvények egészségügyi biztosítására vonatkozó árakról, valamint egyes vonatkozó jogszabályokról a mentők honlapján lehet tájékozódni - írta Győrfi Pál, aki ugyanakkor felhívta a figyelmet arra is, hogy az egészségügyi biztosítási tevékenység "piaca", vagyis a szolgáltatók köre sok szereplőt foglal magába, így az árak is különböznek. Ez pedig azt is jelenti, hogy egy múltbeli tömegrendezvény biztosítását sem feltétlenül az OMSZ végezte, annak végrehajtója valamelyik arra felkért, azzal megbízott szolgáltató is lehetett - fűzte hozzá.

Mint Győrfi Pál hangsúlyozta: az internetes közösségi hálózatokon, illetve spontán módon szerveződő demonstrációk egészségügyi biztosítása a mentőket nehéz helyzet elé állítja, hiszen sem a résztvevők száma, sem az esetleges egyéb kockázatok nem láthatóak előre. "Az ilyen esetekben felmerülő szervezői felelősség, a költségviselési kötelezettség tekintetében eltérő jogi álláspontok születtek, melyek értékelése hosszú időt vehet igénybe". Annak érdekében, hogy az ünnepi időszakban szerveződő demonstrációk részvevőinek egészségügyi biztonságát a jogvita eldőléséig se fenyegesse veszély, az OMSZ főigazgatója saját hatáskörében intézkedett a mentési kapacitás megerősítéséről, a szükséges készenlét folyamatos biztosításáról - írta Győrfi Pál.